Poctivá česká bábovka s mramorem vyžaduje jeden fígl. Používaly ho už naše babičky

Bábovka je něco jako svatý grál českého pečení. Tento zákusek provází Čechy už po generace a většina na něj má krásné vzpomínky. Vždyť už naše babičky nás hostily krásnou nadýchanou bábovkou s mramorováním, u které bylo vždy dobře. Co na tom, že kronikáři první bábovky zaznamenali někde na území dnešního Německa už v 15. století. Tehdy byla historie našich zemí tak jako tak úzce svázaná.

Tipy na bábovku procházejí generacemi

Na bábovkách je krásné, že se dají připravit na mnoho různých způsobů. Zatímco babičky se drží svých tradic a spoléhají na léty prověřený recept dvoubarevné mramorové bábovky posypané moučkovým cukrem, dnešní hospodyňky tento dezert různým způsobem vylepšují a používají neotřelé ingredience. Faktem ale je, že takřka každý se nakonec rád tu a tam vrátí ke klasice. Ostatně, ne nadarmo se tak významně prosadila.

Udělat ale skutečně poctivou bábovku bez kompromisů, to si žádá především zkušenosti a osvědčené fígle. V některých rodinách se předávají dokonce z generace na generaci.

Jeden krok je ale zcela klíčový, to vám potvrdí každá nadšená pekařka bábovek. Aby totiž byla bábovka náležitě nadýchaná, musíte těsto patřičným způsobem zlehčit. Ve většině receptů najdete ingredience jako máslo a krupicový cukr. Ty je zapotřebí takzvaně “utřít”. Cukr potom kolem sebe vytvoří vzduchové bublinky a máslo zvětší svůj objem dvakrát, získá světlejší barvu a dostane konzistenci pěny.

Bez řádného tření se neobejdete

Je to právě tento fígl, který nelze obejít ani ošálit. Teprve, když si to sami vyzkoušíte, oceníte výkon babiček, které se s tím pořádně nadřely. Doporučuje se totiž máslo s cukrem třít v míse alespoň půl hodiny. To už je pěkná fuška. Dnešní doba ale přeci jen nabízí jistou pomoc v podobě kuchyňského robota. Tradicionalisté však nedají dopustit na ruční práci, kterou podle nich nic nenahradí.

Těsto je základ, ovšem bábovky jsou skutečně křehké zboží, a tak je s nimi zapotřebí nakládat opatrně. Například si nerozumí s vysokou teplotou. Proto byste je neměli péct na více než 160 stupňů, jinak vážně hrozí popraskání a příliš tvrdá krusta.

Poté, co vyndáte bábovku z trouby, mohlo by se zdát, že už je vyhráno. Ale neslavte příliš brzy. Přichází totiž krok, který má v oblibě jen málokdo, a sice vyklopení bábovky z její formy. Poměrně často se stává, že se zasekne a nechce se jí ven. V ideálním případě byste tak bábovku měli vyklápět ještě za tepla. Pokud se přesto zadrhla, zkuste na formu položit mokrou studenou utěrku.

Foto: Shutterstock

Recept na mramorovou bábovku

Budete potřebovat:

  • 200 gramů másla
  • 200 gramů krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 300 gramů polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • šťávu z citronu
  • 2 deci mléka
  • 3 lžíce kakaa

Máslo po vyndání z lednice nechce povolit a následně ho utřete s krupicovým a vanilkovým cukrem, dokud nevytvoří krásnou pěnu. Přidejte vejce, mouku, kypřící prášek a trochu citronové šťávy. Těsto nařeďte mlékem. Formu vymažte a nalijte do ní dvě třetiny těsta. Do zbylého těsna přidejte kakao a promíchejte. Pak ho také nalijte do formy. Vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečte 45 minut. Hotovou bábovku poznáte tak, že do ní zapíchnete špejli, na které po vytažení nebude těsto.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
BOB
BOB
2 měsíců

Vanilkový cukr není vanilka

Tomáš
Tomáš
2 měsíců

Tak hrníčkový recept mojí babičky je jiný a nic se tam třít nemusí. A rozhodně je nadýchaná, i když já mám rád, když se spodek trochu srazí:+)))

2 hrnky polohr. mouky
1 hrnek cukr moučka
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
2 celá vejce
vanilkový cukr
prášek do pečiva

Vše v míse smíchat, přelít do vymaštěné a vysypané formy a upéct. Pro mramorovou stejně jako ve vašem receptu (dvě třetiny a třetinu těsta s kakaem).

Last edited 2 měsíců by Tomáš