Poctivý karlovarský knedlík podle našich babiček. Takto se má správně dělat

Máte rádi omáčky nebo maso s knedlíkem? Tahle klasika české kuchyně se jen tak neomrzí a každá pořádná kuchařka a kuchař je umí připravit. Jedné věci se však spousta lidí stále vyhýbá – a to přípravě domácího karlovarského knedlíku. Přitom se není vůbec čeho bát, na jeho přípravě není nic zas tak těžkého.

Nejlepší knedlíky

Karlovarský knedlík je vlastně vylepšený houskový knedlík – má lepší strukturu, je vláčnější a bylinky, které do něj patří, mu dodávají zajímavější vzhled i chuť. I díky tomu je karlovarský knedlík tak populární. Navíc i na talíři vypadá mnohem lépe a noblesněji než klasické kynuté knedlíky, a protože člověk jí i očima, vždycky bude jako příloha vítán.

Možná si tenhle druh knedlíků málokdy připravujeme doma, protože se o nich říká, že jejich příprava je složitá. Pravda ale je, že jak to jednou člověk dostane do ruky, už to půjde jako po másle. Takže jestli jste si ho doma ještě nikdy nepřipravovali, tak je nyní rozhodně čas to vyzkoušet.

Na karlovarský knedlík si připravíme:

  • 5 – 6 starších rohlíků
  • 100 g hrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • hrst hladkolisté petržele
  • muškátový oříšek, sůl, pepř
Foto: Shutterstock

Připravujeme karlovarský knedlík

Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky spojíme s mlékem a moukou, přidáme sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Rohlíky nakrájíme na menší kostičky a přidáme je k těstu. Do mísy přisypeme hladkolistou petržel. Na závěr si vyšleháme sníh a opatrně ho zapracujeme do těsta.

Není třeba se děsit toho, že těsto bude poměrně tekuté – u karlovarského knedlíku tomu tak bývá. Abychom získali klasický knedlík, musíme ho zabalit do potravinářské folie. Část těsta tedy naneseme na fólii, zabalíme a vytvarujeme do podoby knedlíku. Důležité je folii důkladně utáhnout.

Jestli budeme karlovarský knedlík připravovat ve vodě či na páře, záleží vlastně jen na tom, jak jsme na to doma zvyklí.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments