Podpořte funkci střev účinnými způsoby. Posílíte tím svou imunitu, která bude na podzim potřeba

I když se může zdát, že jsou střeva zanedbatelnou částí v našem těle, nenechte se zmást. Nestarají se totiž jen o samotné trávení potravy, ale také o vstřebávání všech látek, kterými je pak celé tělo zásobováno.

Jestliže tedy nefungují správně, může být ohrožena spousta orgánů v těle, ale i nehty, kosti, pokožka nebo nervy.

Využívejte prospěšné látky na maximum

Nezáleží na tom, jak kvalitní bude váš jídelníček, pokud nebudou v pořádku i vaše střeva. Všechny vitamíny i minerály dokáže tělo využít jen tehdy, když má možnost je vstřebávat.

Porušené střevo navíc nedokáže odolávat bakteriím a toxinům, tudíž je tělo ve stálém ohrožení. Vyzkoušejte několik metod a posilněte svá střeva co nejdříve.

Omezte cukr a vyměňte ho za zeleninu a vlákninu

Podívejte se u oběda na váš talíř a zeptejte se sami sebe, zdali alespoň polovinu zaplňuje zelenina. Pokud ne, měli byste ji doplnit. V pyramidě zdravého stravování tvoří totiž úplný základ.

V kombinaci s masem, vejci, rybou, ořechy, ovocem a mléčnými výrobky vytvoříte ideální jídelníček.

Poraďte se s lékařem také o snášenlivosti lepku. Ten bývá častým viníkem nefunkčních střev. Často pak pomáhá jen obyčejné omezení potravin s touto látkou a nasazení bezlepkové diety.

Fermentované potraviny

Naše střeva jsou takovou malou zoologickou zahradou. Žijí zde v symbióze různé druhy bakterií. Pokud jsou ve vyváženém poměru, člověk je schopen zdravě žít, přijímat ze stravy prospěšné látky a zbavovat se toxinů.

Tyto prospěšné bakterie můžete získat konzumací kefíru, kysaného zelí, fermentované zeleniny, a to nejlépe z domácí výroby, kde není vystavena nešetrnému procesu výroby.

Tyto potraviny mohou nahradit také cukry a průmyslově zpracované potraviny v jídelníčku. Svou chuť na sladké ukojíte například konzumací smoothie z ovoce a kefíru. Kromě příjemné svačinky tak získáte i silná a odolná střeva.

Foto: Freepik

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.