Vyzkoušejte fermentovanou zeleninu. Je to vitamínová bomba

Fermentovanou zeleninu vytvářejí lidé už po dlouhý čas. S její pomocí lze získat velkou škálu potřebných vitaminů či minerálů a doplnit zásoby na zimu. Fermentace je proces, při kterém potraviny kvasí a přeměňují tak částečně své složení. Produkty s tímto označením, které zakoupíte v obchodě, však procházejí tepelnou úpravou a jejich prospěšné látky zbytečně zanikají. Proto nejlépe uděláte, když si fermentovanou zeleninu vyrobíte doma a budete si stoprocentně jisti složením.

Které potraviny můžete fermentovat?

V umění kvašení se fantazii meze nekladou. Stačí když vyberete vaši oblíbenou zeleninu nebo i některé ovoce, například švestky, zelí, okurky, houby, dýni, papričky, cibuli a vrhnete se do práce. Na začátek je nutné si připravit dostatečně velkou nádobu. Nejlépe budete moci sledovat stav fermentace, pokud využijete průhledné, uzavíratelné sklenice. Zeleninu či ovoce nakrájejte na kousky nebo pokud se jedná například o cherry rajčata, lze je ponechat v celku.

Dále je umístěte do nádoby, přidejte doplňky, jako například česnek a dále koření. Celou směs prosolte kvalitní himalájskou solí a udusejte. Po tom, co necháte směs odležet, pustí zelenina a ovoce šťávu, která by měla fermentovanou směs zcela ponořit. Jestliže tomu tak není, dolijte ji vodou. Hlavní zásadou pro správnou fermentaci je skutečnost, že vše musí být dokonale ponořeno. V opačném případě se může vytvořit plíseň. Kvašení potrvá několik dní, a to v pokojové teplotě. Po dokončení vydrží potraviny dlouhý čas na suchém a chladnějším místě.

Prospěšné látky

Jestliže vás lákají prospěšné látky zeleniny a ovoce v přirozené formě, budete fermentaci přímo milovat. Při procesu kvašení se uchovávají všechny prospěšné látky a navíc přibývají další, jako je vitamin B, omega 3 a enzymy.

Díky konzumaci fermentovaných potravin posílíte svůj imunitní systém a vytvoříte si mnoho protilátek, které budou tělo bránit. Kromě toho snížíte hladinu cukru v krvi, tím ulevíte lymfatickému systému a také všem orgánům.

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.