Pohlreich poradil, jak udělat řízek. Většina lidí to neumí, výsledkem je špatná chuť

Klasický řízek je pokrm, který snad někdy zkoušel připravit úplně každý. Také je to jedno z prvních jídel, které se v kuchyni učíme připravovat. A přestože by se mohlo zdát, že především zkušené hospodyňky mají přípravu řízku v malíčku, stále se najdou triky, které mohou výsledek ještě vylepšit. O některé z nich se podělil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Řízek, na kterém si pochutnáte

Nikdo nemá chuť na kus masa s odlepeným trojobalem, který plave v tuku. Ani s vysušeným řízkem moc slávy nenaděláme a s tím připáleným už vůbec ne. Aby se nám tyhle problémy vyhnuly, je důležité dodržovat pár jednoduchých fíglů, díky kterým bude naše řízky nejlepší v celém okolí.

Kvalitní maso a čerstvý olej

Jestliže si chceme na řízku pochutnat, musíme zvolit kvalitní základní surovinu – tedy samotné maso na řízek. Je lepší ho kupovat v řeznictvích, než v supermarketu a vybírat skutečně kvalitní kousek.

Řízky smažíme v rostlinném oleji, který vždy používáme čerstvý. Smažení v přepáleném, již několikrát použitém oleji se samozřejmě týká spíš pochybných restaurací, než domácností. Přesto si to raději připomeňme.

Foto: Shutterstock

Žádné divoké mlácení

Dobrý řízek rozhodně nevytvoříme tak, že ho rozbijeme paličkou na tenkou placku bez struktury. Je dobré přikrýt maso potravinářskou fólií a poté jej lehkými, svižnými pohyby paličky naklepat tak, aby se začalo roztahovat, ale nerozbilo se. Maso by si vždycky mělo zachovat svou strukturu – díky ní bude řízek takový, jaký má být.

S jemností až k dokonalosti

Jemné zacházení platí vlastně pro celou přípravu řízků. S citem maso naklepeme a poté ho obalíme – opět stačí jemné obalování v trojobalu, především u strouhanky není třeba zatlačovat ji hluboko do masa. Spíš naopak, řízek by měl být ve strouhance obalený jen zlehka, aby byl nadýchaný a aby se strouhanka při smažení neodlepovala.

A jsme u smažení. I zde je dobré postupovat s mírou. Oleje bychom měli mít na pánvi dostatek, ale řízky nejsou koblihy, takže v něm nemusí plavat. Pokládáme je do rozpáleného oleje a smažíme na mírném plameni. Necháme zezlátnout, ale rozhodně dáváme pozor, aby se olej nezačal přepalovat a řízek zbytečně pálit. Na závěr můžeme do pánve přidat kousek másla, který řízek krásně provoní.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments