Pořádně ošizená Hera. Výrobce potají nahradil tuk vodou, zákazníky klame

Dnes už není žádným tajemstvím, že vstupní suroviny pro výrobu potravin výrazně zdražují. Producenti tak mají v zásadě dvě možnosti. Buď zvýšené náklady přenesou na zákazníky v podobě prodejních cen, nebo se to pokusí tak trochu zaonačit. Ceny nemusí růst, případně ne o tolik, obal zůstává stejný, ale výrobek má horší kvalitu.

Nesprávně uvedené množství tuku

Příkladem tohoto přístupu je velmi oblíbený rostlinný tuk Hera, který se na našem trhu prodává ve dvou variantách, a sice Hera Classic a Hera Máslová příchuť. Ty dosud obsahovaly 72 %, respektive 79 % rostlinných tuků a olejů. To už nicméně neplatí. Došlo totiž ke snížení obsahu tuků.

Na tom by nebylo nic zásadně špatného, pokud by to výrobce jednoznačně deklaroval, případně alespoň nezamlčoval. To se ale nestalo. Zatímco reálně už Hera Classic obsahuje jen 70 % tuků, na webu společnosti Upfield, která ji vyrábí, se uvádí stále původní hodnota.

Ještě zajímavější vývoj je u produktu Hera Máslová příchuť, která má být prémiovým produktem. “Obsahuje 79% tuku. Vedle klasického pečení ji můžete použít i do krémů, krémových dezertů a dortů,” uvádí o ní výrobce na webových stránkách. Pohled na skutečné složení na obalu výrobku ale ukazuje něco jiného. Nejenže rovněž došlo ke snížení obsahu tuků, ale rovnou na hladinu 70 %, tedy klasické varianty.

Foto: redakce AAzdravi.cz

Namísto tuku voda

Zatímco ještě před snížením se výrobce Hery na přední, tedy na první pohled viditelné straně chlubil podílem tuku ve výrobku, dnes už tomu tak není a skutečnou hodnotu lze vyčíst pouze ze složení na druhé straně obalu malým písmem.

Ptáte se, čím byl tuk v Heře nahrazen? Podle vyjádření výrobce pro server Vitalia je to poměrně zajímavé. Společnost se nejprve snažila tvrdit, že nahrazen nebyl ničím, ovšem později z ní vypadlo, že je nakonec ve výrobku větší množství vody. Oficiálním důvodem je snaha ušetřit.

Foto: redakce AAzdravi.cz

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Dagmar
Dagmar
1 rok

Hera, když podléhala normě (ČSN) před více než 30 lety byla vynikající. Kvalitní. Teď musí být kvalitní výdělek výrobce. Toť vše.

Iris
Iris
1 rok

Hera vždycky byla jen hnusná náhražka másla. Kolikrát za rok člověk peče cukroví nebo dělá zákusky s krémem – prostě cokoli, kam patří tuk. Raději méně, ale s máslem – ta chuť se nedá zaměnit.