Pořádnou rajskou omáčku dnes skoro nikdo neumí. Naučte se postup našich babiček a budete za hvězdu

Rajská omáčka na jídelníčku českých domácností nechybí. Každý ji připravuje jinak, ale málokdo ještě dokáže připravit rajskou omáčku, která se dělala dříve. Chcete to vyzkoušet?

Co budete potřebovat?

  • 2 konzervy rajčatového protlaku
  • 3 lžíce cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 3 cibule
  • 4 lžíce hladké mouky
  • Kečup
  • Sůl
  • Špetku tymiánu
  • 4 ks hřebíčku
  • Bobkový list
  • 8 kuliček černého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • máslo

Nejdříve si na másle osmahněte cibulku nakrájenou na větší kousky, a přidejte k ní koření – bobkový list, nové koření, tymián, pepř, hřebíček. Zasypte cukrem a skořicí, a přidejte rajčatový protlak. Promíchejte, a zalijte vodou nebo vývarem. Potom přidejte kečup, sůl, a hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Míchejte, aby se mouka nesrazila. Až omáčka zhoustne, nechte ji ještě 20 minut povařit.

Nakonec ochutnejte a případně můžete přidat kečup, cukr nebo sůl. Nakonec ji přeceďte přes cedník, aby v ní nebyly kousky cibule a koření.

Foto: Shutterstock

Připravte si k omáčce i masové kuličky

K této omáčce se skvěle hodí masové kuličky. Připravíte je snadno a rychle, a navíc skoro bezpracně. Co na ně budete potřebovat?

  • 2 vejce
  • 1 cibuli
  • 0,5 kg mletého masa
  • Strouhanku
  • Sůl
  • Sójovou omáčku
  • Chilli
  • Sladkou papriku

Mleté maso dáme do mísy s trochou vody, a přidáme k němu vejce, sójovou omáčku, sladkou papriku, trochu chilli, sůl a pepř. Přidejte na kousky nakrájenou cibulku a vše promíchejte. Postupně přisypávejte strouhanku, a až směs dostatečně zhoustne, vytvořte z ní kuličky. Kuličky můžete buď uvařit ve vodě – vyzkoušejte na jedné, zda je dostatečně pevná. Hoďte ji do vody a pokud se nerozpadne, můžete dát vařit i další.

Druhou variantou je kuličky upéct v troubě. Stačí je jen podlít vodou. Jakmile získají zlatou barvu, jsou hotové. Rajskou můžete podávat s masovými kuličkami a knedlíkem.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
1 rok

Babička a rajský protlak nejde k sobě. Jedině tak u vás.

Nelen Nel
Nelen Nel
1 rok

A co takhle rajskou omáčku uvařit z čerstvých rajčat. Věřte,nevěřte,jde to skvěle. A protlak a kečup ,,,,U Kupečků,,,, někde v malé vesničce taky vždy nebyl.