Pořádný trojobal na řízky skoro nikdo neumí. Paní Helena ukázala parádní trik s olejem

Řízek s bramborovou kaší nebo bramborovým salátem je dokonalým chuťovým požitkem. Připravuje se na nedělní oběd, na výlet, jako pohoštění pro hosty nebo na velké rodinné oslavy. Naučte se připravovat řízky tak, aby maso bylo šťavnaté.

Konec vysušeným řízkům

Základem řízkové dobroty je kvalitní maso a křupavá kůrka. Uvnitř musí být řízek pěkně šťavnatý. Než se pustíte do smažení řízků, naučte se jednoduchý trik pro šťavnaté maso. Připravte si plátky masa, osolte je, opepřete a potřete trochou oleje z obou stran. Následně plátky masa naskládejte na sebe a nechejte asi 10 minut v pokojové teplotě. Pak se teprve pusťte do obalování řízků.

Správný trojobal

Na trojobal potřebujete hrubou mouku, vejce (bez mléka) a strouhanku. Právě kvalita strouhanky je to, co může trojobal úplně zkazit. Na řízky je dobré připravit si strouhanku doma čerstvou, mletí by mělo být hrubší než u strouhanky, kterou zakoupíte v obchodě. Strouhanku můžete připravit z bílého i celozrnného pečiva.

Pečte řízky bez vysušení

Řízky připravujte na kvalitní pánvi, používejte vepřové sádlo nebo olej. Výborně řízky chutnají, když do oleje nebo sádla přidáte máslo. Nejprve se prudce osmaží jedna strana řízků, následně řízky otočte a snižte teplotu. Pomalu dopékejte druhou stranu řízku. Tímto postupem budou řízky měkké a šťavnaté.

Foto: Shutterstock

Řízky bez mastnoty

Nemusíte držet zásady zdravého stravování, abyste toužili po tom, zbavit se u řízků aspoň částečně nasáknutého tuku. Pomůže vám grilovací mřížka nebo talíř vystlaný papírovými utěrkami. Řízky po smažení dejte na utěrky a počkejte několik minut. Následně utěrky vyměňte a řízky položte na utěrky druhou stranou. Nepodaří se vám sice odsát všechen tuk, ale bude to významné množství.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel
Pavel
1 rok

Smažím na domácím sádle, nedá se to srovnat

Miroslava
Miroslava
1 rok

Dělám to tak už několik let,maso nechám naložené v oleji do rána.Trojbal drží dobře.Jsou výborné

Daniela
Daniela
1 rok
Reply to  Miroslava

Taky to tak dělám,jen ještě přidám Gyros koření,to je potom mňamkaaaaa 😉

Miroslava
Miroslava
1 rok

M

Pája
Pája
1 rok

Stejně jako když se tam olej nedá!