Vědci odhalili, jak káva působí na ledviny. Takové zjištění nečekali

Káva se stále těší poněkud rozporuplné pověsti. Přestože nejnovější studie se většinou přiklánějí k závěru, že její účinky jsou pro zdraví prospěšné, stále se i mezi lékaři najdou tací, kteří konzumaci kávy ve větší míře nedoporučují. Obzvlášť potom těm, kdo trpí zdravotním problémy, zejména pak těmi s ledvinami. Obecně se má totiž za to, že káva ledviny a močový měchýř dráždí a zatěžuje. Zatímco tak pozitivní efekt kávy na srdce začíná být nezpochybnitelný, v případě ledvin byl stále spíše otazník s vykřičníkem. I to však teď padá. Vědci totiž přišli s odhalením, které čekal opravdu jen málokdo.

Riziko je nižší o 40 %

Studie zveřejněná v časopise American Journal of Kidney Diseases přináší zprávu o jednoznačně pozitivním účinku kávy na ledviny. Konkrétně potom má káva významně snižovat riziko vzniku ledvinových kamenů. Ačkoliv by se mohlo zdát, že jde o okrajový zdravotní problém, ve skutečnosti trápí velké množství lidí. Jen v USA je každým rokem hospitalizováno 500 000 lidí s ledvinovými kameny a potížemi, které způsobují.

Vědecká práce je skutečně rozsáhlá, protože analyzovala více než půl milionu účastníků z několika zemí. Závěr je přitom jednoznačný: jeden jediný šálek kávy denně snižuje pravděpodobnost tvorby ledvinových kamenů o celých 40 %.

Tyto výsledky jednoznačně ukazují, že pravidelná konzumace kávy vede k nižšímu riziku ledvinových kamenů,” uvedla šéfka výzkumu Susanne C. Larsson z Institutu Karolinska ve Švédsku.

Foto: Shutterstock

Dříve se tvrdilo, že káva ledvinové kameny způsobuje

Přestože takové zjištění čekal málokdo, vědci to dokáží odůvodnit. Jde však zřejmě o souběh několika faktorů. Předně má kofein diuretický účinek na takzvané adenosinosové receptory v ledvinách. A navíc snižuje adhezi krystalů šťavelanu vápenatého na povrchu buněk.

V kávě jsou také další bioaktivní sloučeniny, jako je trigonellin, které mohou mít podobné ochranné účinky jako kofein,” uvádí vědecká práce. Její autoři každopádně uvádějí, že v tomto ohledu bude zapotřebí další výzkum. Je totiž pravdou, že některé dřívější vědecké studie naznačovaly, že káva naopak riziko ledvinových kamenů zvyšuje. Tyto dva pohledy tak bude nutné definitivně rozsoudit.

Foto: Shutterstock, zdroj: AJKD

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments