Používáte tento kuchyňský olej na vaření? Spouští genetické změny v mozku, varují vědci

Jeden druh oleje, který používáme v kuchyni, negativně působí na mozek. Vědci upozorňují na procesy, ke kterým dochází při jeho konzumaci. Podívejme se, o jaký olej jde a za jaké změny v mozku je zodpovědný.

Ačkoli není používán tak často, jako olivový olej, hodně lidí jej používá. Sójový olej může mít vliv na neurologické stavy včetně autismu, Alzheimerovy choroby, úzkosti a deprese. Přišla na to studie provedená vědci z University of California – Riverside – UCR, zveřejněná v časopise Endocrinology.

Změny v mozku

Studie byla zrealizována na myších, u kterých výzkumníci zpozorovali výrazné účinky sójového oleje na oblast mozku. V této oblasti údajně dochází ke kritickým procesům. Konzumace sojového oleje dokáže zanechat negativní stopy na téměř 100 genech produkovaných v hypotalamu. Olej by mohl mít vliv i na Parkinsonovu chorobu.

Hlodavci byli krmeni třemi různými typy stravy s vysokým obsahem olejů. Jedna skupina konzumovala sójový olej, druhá modifikovaný sójový olej s nízkou hladinou kyseliny linolové a třetí kokosový olej.

Výsledek výzkumu sojového oleje

Pravidelná konzumace sojového oleje vede k obezitě, cukrovce a přispívá k negativním změnám v důležité části mozku. Vedoucí autorka studie Margarita Curry-Collaz dodala, že hypothalamus reguluje tělesnou hmotnost prostřednictvím metabolismu. Udržuje tělesnou teplotu, je důležitý pro reprodukci, fyzický růst a reakci na stres.

Foto: Shutterstock

Předešlé studie

Studie v roce 2015, na níž pracoval stejný tým vědců, zjistil, že sojový olej u myší vyvolává obezitu, cukrovku, inzulínovou rezistenci a ztučnění jater. V roce 2017 stejní vědci odhalili, že sojový olej, který je modifikovaný s nízkým obsahem hladiny kyseliny linolové, způsobuje nižší riziko obezity a inzulínové rezistence.

Další výzkum

Není však stále jasné, které chemické látky mají přesně na svědomí zmíněné změny. Jisté je, že to není kyselina linolová a stigmasterol, což je látka podobná cholesterolu. Obě látky sojový olej obsahuje. Další výzkum povede k identifikaci látek, které způsobují negativní změny v mozku. Podle Poonamjot Deolo, první autorky studie, by se použití sojového oleje v kuchyni mělo omezit. Sojové výrobky obsahují menší množství oleje a navíc i velké množství zdravých sloučenin, jako esenciální mastné kyseliny a bílkoviny, podotkla Frances Sladek. Další výzkum odhalí více.

Foto: Shutterstock, zdroj: Endocrinology

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
14 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jejda
Jejda
2 let

Žerte sádlo.

Věra
Věra
2 let
Reply to  Jejda

já nevím jak vy, ale my jíme.

Carp
Carp
2 let
Reply to  Věra

Podstatné je to sádlo! Způsob vyjádření názoru je dost osobitý…