Příliš mnoho cukru v těle se ukáže nečekaně. Všímejte si této změny

Experti na zdravou výživu se vzácně shodnou v tom, že konzumace cukru je jedním z hlavních důvodů obezity a přidružených chorob, jako je cukrovka či kardiovaskulární onemocnění. Ostatně, lékaři doporučují konzumaci cukru omezit na minimum. Pouhých pět procent kalorií by mělo pocházet z přidaných cukrů.

Cukr je zákeřný hlavně v tom, že se nachází i v takových jídlech a nápojích, kde byste ho nečekali. Ve velké míře ho najdete také v potravinách, které vypadají zdravě, tedy třeba v jogurtech a cereáliích. Pokud budete cukr přijímat ve velkém, projeví se to nejen na vaší hmotnosti, ale také dalšími změnami.

Vysoký krevní tlak

Krevní tlak je považován za normální, pokud dosahuje 120/80, případně je o něco nižší. Strava s vysokým podílem cukrů ho však velmi zvyšuje. Může to znít překvapivě, ale cukr má na hypertenzi větší vliv než obsah sodíku v jídle. Fruktóza pak zvyšuje kardiovaskulární rizika tím, že vyvolá metabolickou dysfunkci.

Větší kazivost zubů

Cukr z potravin, které přijímáme, rozkládají bakterie na povrchu zubů. Ty následně produkují kyseliny, které spolu se slinami rozleptají zuby a vytvoří povlak. Pokud ho neodstraníte, dojde k poškození zubní skloviny. Pokud jíte více cukrů, je zcela nezbytné čistit si zuby alespoň dvakrát denně.

Problémy s pokožkou

Konzumace nadměrného množství cukru se velmi často projeví kožními problémy, zejména nejrůznějšími vyrážkami a akné. Nemusí se objevit pouze v obličeji, ale po celém těle.

Foto: Shutterstock

Velká únava

Pokud vaše snídaně sestává zejména z cukrů a již méně z bílkovin, vlákniny a tuků, velmi pravděpodobně se vám stane, že vám brzy dojde energie, a to již krátce po obědě. Průvodním jevem může být bušení srdce, případně tak v hlavě. Vyváženou stravou zajistíte, aby hladina cukru prudce neklesla.

Deprese

Stále více studií ukazuje na spojitost mezi konzumací velkého množství cukru a depresemi. Pakliže vás trápí výkyvy nálad, možná je načase se zamyslet, zda to nemůže být tím, jak se stravujete. Riziko psychických onemocnění snižuje strava bohatá na vlákninu, zeleninu, ovoce a celozrnné produkty.

Foto: Shutterstock, zdroj: The Healthy

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Maminko, už jsem vám to tady někde psala – věnujte se dítěti a pak si najděte normální práci – zatraceně, ženská, kecáte strašné blbosti – za tohle by vás měli zavřít – blbko!