Připálené jídlo nemusí skončit v koši, pokud se budete řídit radami našich babiček. Náprava je snadná

Mnohdy stačí opravdu malá chvilka a připálené jídlo je na světě. Není třeba tesknit, existují způsoby, které chuť připáleného pokrmu eliminují. Ovšem pokud například brambory nebo maso nespálíte tak, že je pokrm černý. Vyzkoušejte několik ověřených způsobů našich babiček.

Připálený hrnec vyměňte za jiný

Pokud se vám stane, že odběhnete za dítětem nebo na toaletu, a mezitím se vám stihne obsah v hrnci připálit, není vše ztraceno. Může být připálená pouze spodní část pokrmu. V takovém případě postupujte následovně: zbytek obsahu vylijte do druhého nepřipáleného hrnce a vařte oběd dále. Dbejte na to, abyste do druhého hrnce nenalili i připálené kousky. V takovém případě se chuť vyvaří. Pokud ne, přidejte půlku brambory a za patnáct minut ji vyjměte. 

Spálená chuť v omáčce

Například připálená rajčatová omáčku lze zachránit pomocí lžičky másla. Na druhou stranu takzvaná UHO omáčka či kmínová, lze zachránit bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo obyčejnou smetanou. Omáčka se zjemní a chuť po spáleném zmizí. Ovšem po bílém jogurtu omáčka změní barvu, aby tomu tak nebylo, je možné přidat cukr. Ten je vhodný především do rajčatových omáček ne do těch hnědých, ale za to díky sladké chuti zmizí připálená pachuť. 

Foto: Shutterstock

Připálenou rýži zpět na talíř

Rýže je známá svými absorpčními vlastnostmi. Dokonale pohltí vlhkost, ale i zápach, takže pokud ji připálíte, její chuť je nepoživatelná. Jestliže ji vaříte v hrnci a připálíte pouze spodní část pokrmu, sice se chuť spáleného dostane do každého zrníčka, ale neznamená to, že musíte celý obsah hrnce vyhodit.

Ze všeho nejdříve opatrně odeberte rýži a vložte ji do druhého hrnce, podle tvrdosti přidejte požadované množství vody a tři polévkové lžíce tučného mléka. Následně umístěte opět na plotýnku a na mírném ohni vařte. Několik minut před koncem vaření, přibližně pět minut, vložte do rýže patku chleba a zrna dovařte.

Milovníci zeleniny neteskněte

Také milujete opékanou nebo vařenou zeleninu? Zakápnutá máslem chutná opravdu náramně, ale někdy se stane, a může to být opravdu mžik, že se jednoduše připálí na dno hrnce. Nevadí, pokud není připálená opravdu hodně, vytáhněte ji a vložte ji nejdříve do cedníku, pusťte na ni proud ledové vody a následně ji ve vodě nechte ponořenou přibližně dvě minuty, poté dle libosti a chuti dovařte.

Foto: Shutterstock, zdroj: itsgonewrong.com

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments