Proč nikdy nevařit už jednou převařenou vodu?

Víte, že již jednou převařená voda by se neměla převařovat znovu? Zkuste vždy zbytek vody vylít a vařit novou. Podívejte se proč.

Pokud do trochy vody v konvici vodu jen dolijete, nebo vodu uvaříte, pak na to zapomenete a vychladnutou vodu vaříte znovu, není to pro vás dobré. Tělu a zdraví to vůbec neprospívá.

Změna ve složení vody

Když se voda vaří, mění se složení vody. Z vody mizí těkavé látky a různé plyny. Z těchto důvodů je dobré pít převařenou vodu. Nic vám neuškodí, pokud převaříte dokonale destilovanou deionizovanou vodu. Přírodní voda však v sobě obsahuje rozpuštěné minerály a plyny. Jestliže takovou vodu vaříte příliš dlouho, nebo ji vaříte opakovaně, mění se v ní chemické sloučeniny nevhodným způsobem.

Nebezpečné látky

Nebezpečné látky se navíc při jejím opakovaném vaření ve vodě hromadí. Jakmile vodu znovu převaříte, sloučeniny se akumulují a zvyšuje se riziko konzumace nebezpečných chemických látek. Škodlivé látky obsahují arsen, fluoridy, dusičnany a podobně. Pokud se nahromadí, škodlivě mohou působit dokonce i zdravé minerály. Při konzumaci velkého množství soli a vápníku vznikají ledvinové i žlučové kameny.

Škodlivé účinky opakovaně převařené vody

Pokud jsou dusičnany vystavené vysoké teplotě při vření vody, stávají se vysoce toxickými a převádějí se na karcinogenní látky zvané nitrosaminy. Spojují se s leukémií, onemocněním konečníku, močového měchýře, žaludku, slinivky břišní, tlustého střeva, jícnu, vaječníků i rakoviny štítné žlázy. Fluorid může být nebezpečný, přesto se přidává do vody. Podle vědců z Harvardské univerzity má fluorid ve vodním zdroji škodlivé účinky a působí na neurologický a kognitivní vývoj u dětí.

Pozor na opakovaně vařenou vodu

Dlouhodobá akumulace arzénu způsobuje jeho intoxikaci a vznikají kardiovaskulární onemocnění, neplodnost, vývojové poruchy, neurologické potíže i rakovina. Světová zdravotnická organizace WHO tvrdí, že pitná voda je pro zdraví největší hrozbou, protože je v ní arsen, byť jen v nepatrném množství. Pro přípravu horkých nápojů se proto snažte používat vždy novou vodu.

Foto: Shutterstock, zdroj: The Sun

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments