Prospěšné luštěniny aneb vyznáte se v barvách čočky?

Na trhu se lze setkat s více druhy, které se od sebe odlišují nejen barevně, ale také složením a přípravou. Ne každou čočku je nutné předem namáčet. Která čočka je vhodná při redukci váhy?A která vyniká příjemnou chutí a značným obsahem vlákniny?

Čočka patří k nejstarším luskovinám. Zatímco v tuzemsku a ve většině ostatních zemí byla používána výhradně jako luštěnina ke konzumaci, tak v oblastech původu byla využívána i jako pícnina a mladé lusky coby zelenina. Dnes v obchodech si lze vybrat z více druhů čočky, které se liší barvou, chutí i nutriční hodnotou.

Zelená čočka coby klasika

Tento druh čočky byl zmíněn již v Bibli. Byla považována za jídlo chudých. Čočka náleží mezi potravinu s vysokým zdrojem energie. Dále obsahuje vyšší množství vlákniny a železa. Jde o nejznámější druh čočky u nás. Rozhodně ji nemusíte připravovat pouze klasickým způsobem, ale lze ji použít i jako ingredienci do zeleninového salátu.

Červená čočka – pomocník při redukci váhy

Složení je podobné jako u zelené čočky, avšak červená čočka obsahuje vysoké množství zinku, selenu, vápníku, fosforu, hořčíku, kyseliny listové a vitamínu B6. Červená čočka je ocenitelná a účinná při redukční dietě a při problému se zvýšeným cholesterolem. Pozitivně usměrňuje funkci střev. Působí coby prevence proti zácpě. Prospěšná a efektivní potravina pro osoby nemocné cukrovkou, neboť snižuje obsah cukru v krvi.

Žlutá čočka vyniká lehkou stravitelností

A právě díky své lehké stravitelnosti je vhodná i pro děti.  Žlutá čočka je zdrojem značného množství minerálních látek a má i vyšší podíl vlákniny. Přestože je považována za výbornou ingredienci v indické kuchyni, lze ji použít i do polévky, jako kaši, přílohu, ale také jako zavářku. Tento druh čočky má jemnou chuť a moučnou strukturu. Při vaření pozor, byť se nemusí namáčet, tak je třeba při vaření hlídat, neboť se velice snadno rozvaří.

Hnědá čočka neboli španělská Pardina

Typická je její oříšková chuť a je vhodnou ingrediencí do salátů. Jedná se o typ čočky s pevnější konzistencí, ale i zde je třeba hlídat, neboť se může snadno rozvařit. Na povrchu vyniká hnědou barvou, vnitřní přechází do světlejšího odstínu. Tato čočka je ideální i pro nakličování, což je přínosné především v zimním období, neboť je blahodárným zdrojem potřebných enzymů a vitamínů v čerstvém stavu.

Černá čočka – beluga

Díky své barvě a vzhledu je přirovnávána ke kaviáru. Vyniká v mnoha směrech. Především upoutá svou lahodnou chutí, kdy tak zachutná i těm, kteří jinak luštěninám neholdují. Nemusí se před vařením namáčet! A při vaření se nerozvaří a drží stále svůj tvar. Tento typ čočky vyniká nutriční hodnotou.

Obsahuje vysoké množství vlákniny a díky nízkému glykemickému indexu je doslova perfektní potravinou pro diabetiky. Čočka zasytí na dlouhou dobu. Tento druh lze připravit nejen na klasický způsob, ale je vhodnou složkou i do pomazánek, salátů, polévek apod. A své uplatnění nachází i coby efektivní ozdoba na chleba, jednohubky, chlebíčky apod.

Autor: Kateřina Lulková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments