Pudinkové mraky našich babiček. Na tento socialistický recept nezapomenete

Možná jste se s tímto lahodným moučníkem nikdy nesetkali. Možná si na něj vzpomínáte a vybaví se vám sváteční oběd u vaší babičky. Tento dezert je totiž velkou lahůdkou, jehož základem je obávané odpalované těsto a heboučký krém. Připravit si ho teď můžete doma. Budete překvapeni, jak je to jednoduché.

Nebojte se přípravy

Odpalované těsto je strašákem, který mnohé odradí od přípravy. Spojené ho máme především s větrníky, věnečky nebo eklérkami. Podstatou jeho přípravy je, na rozdíl od většiny známých těst, vaření. Teplem se odpálí. Do vody s tukem najednou vsypete všechnu mouku a intenzivně mícháte.

Pořiďte si všechny ingredience

Chcete-li si připravit moučník našich babiček, máte na výběr ze dvou variant. Můžete zvolit jednodušší jedno krémovou, nebo svátečnější se smetanovou vrstvou. Na odpalované těsto budete potřebovat 250 ml vody, 150 ml másla, půl lžičky soli, 150 ml hladké mouky a 6 vajec. Na krém si pořiďte 500 ml plnotučného mléka, 2 vanilkové pudinky, vanilkový cukr, 250 g změklého másla, 100 g moučkového cukru a 2 lžíce rumu. Na sváteční variantu přidejte ještě smetanu ke šlehání, 2 vanilkové cukry a ztužovač šlehačky.

Jednoduché odpalované těsto

Příprava odpalovaného těsta začíná v hrnci. Přiveďte k varu vodu a máslo. Je velmi důležité, aby používaný tuk byl olej nebo máslo, v případě, že byste sáhli po margarínu, bylo by těsto příliš mokré. Jakmile začne tekutina vřít, odstavte ji a po malé chvilce vsypte všechnu mouku smíchanou se solí a začněte míchat. Postupně se vytvoří hmota podobající se jíšce. Začnete opět pomalu prohřívat a těsto stále míchejte. Vznikne hladká, lesknoucí se koule. Míchejte tak dlouho, dokud se na dně kastrůlku nezačne zachytávat mouka. Celou hmotu nechte vychladnout, aby nedošlo ke sražení vajec. Ta můžete postupně začít přimíchávat. Správně připravené těsto z vařečky nestéká, ani se jí nedrží, ale po kusech odpadává.

Foto: Shutterstock

Před krémem upečte

Pečení těsta na pudinkové mraky je jednoduché. Stačí vyhřát troubu na 200 °C. Těsto roztáhněte na dva pekáčky na pečící papír. Pekáč by měl mít asi 25×37 cm. Vložte do trouby. Po pár minutách snižte teplotu na 180 °C a pečte asi 20 až 25 minut.

Základní krém

Uvařte si pudink s mlékem a vanilkovým cukrem dle návodu na sáčku. Nechte ho vychladnout a vmíchejte změklé máslo, moučkový cukr a rum. Šlehejte, dokud hmota nebude nadýchaná. Krém natřete na jeden plát a nechte minimálně 2 hodiny chladit v lednici.

Sladká tečka

Na druhý krém vyšlehejte šlehačku se ztužovačem a vanilkovými cukry. Směs natřete na první vrstvu. Horní korpus rozkrájejte na menší kousky, ideální k servírování, které klaďte na šlehačku těsně vedle sebe.  Nechte ještě hodinu chladit a nakonec nakrájejte podle předpřipravených čtverečků.

Foto: Shutterstock

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Miluše
Miluše
1 rok

Za socíku,bylo máslo za 10 kč,vejce za 1kč,..to se to babičkám peklo..dnes? Moučník pomalu jak z Alcronu..?!

Andrea
Andrea
1 rok
Reply to  Miluše

Jste buď hodně mladá nebo už fakt senilní. na 1 máslo a 1 vajíčko jste si za sociku vydělala za 1 hodinu. Teď za 1 hodinu práce máte na 2 másla a 10 vajec. Peklo se, zavařovalo, šilo, pletlo… ne proto, že to bylo levné, ale protože se to koupit nedalo. Když nebudete platit měsíčně za telefon, internet, do práce budete chodit pěšky, budete chytat v televizi jen 1 program, tak na pečení budete mít taky dost peněz a i času. Tenhle koláč dělávám, ale jednodušší variantu, jenom puding, druhou slehackovou vrstvu už ne. A vyjde to mnohem levněji než… Číst vice »