Recept starý 1000 let. Když jednou ochutnáte tyhle placky, nebudete chápat, že v nich není maso

Už jste ochutnali karbanátky nebo třeba polévku z cizrny? Někteří z vás určitě ano, ale řada lidí v našich zeměpisných šířkách tuto luštěninu zatím moc nezná. Což je velká škoda. Velmi oblíbená je ale ve Středozemí nebo v Orientu, kde ji pěstují už 7 000 let. Nejvíc se podobá hrachu, jen je větší a chutnější. Však se jí také římský hrách říká.

Cizrna je bohatá na vápník a železo, obsahuje také kyselinu listovou a spoustu vitamínů. Navíc je bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny, díky kterým vás dokáže zasytit na opravdu dlouhou dobu. Klidně tak může ve vašem jídelníčku alespoň občas nahradit maso. A to je při dnešních cenách argument k zamyšlení. Nehledě k tomu, že větší konzumace vlákniny dokáže snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva až o 40 %.

Vaření s cizrnou

Cizrna se prodává, stejně jako ostatní luštěniny, sušená. Existuje sice i její předvařená varianta v plechovce, ale ta je jednak dražší, jednak chuťově méně výrazná a hodí se spíše do salátů nebo pomazánek.

Přes noc namočenou sušenou cizrnu postačí druhý den hodinu vařit, aby úplně změkla. A za vaše úsilí se vám odmění lahodnou oříškovou chutí.

A jak se dělají placičky, po kterých se u vás doma jen zapráší?

Foto: Shutterstock

Cizrnové karbanátky

Budete potřebovat:

  1. 250g cizrny
  2. Menší cibuli, 3 stroužky česneku
  3. 1 vejce, 2 lžíce oleje
  4. Majoránku, pepř, sůl, chilli (pokud máte rádi)
  5. Ovesné vločky na zahuštění

Postup:

  1. Cizrnu namočíte přes noc, druhý den scedíte a v čisté vodě uvaříte doměkka.
  2. Cibuli a česnek nadrobno pokrájíte a orestujete na pánvi.
  3. Měkkou cizrnu ponorným mixérem rozemelete, přidáte ostatní přísady a necháte hmotu 20 minut odpočívat, aby vločky zvlhly.
  4. Tvoříte karbanátky, které smažíte na oleji do zlatova. Můžete je případně obalit v trojobalu.

Cizrnové karbanátky nikdy nepřipravujte z plechovky. Při smažení by se vám pravděpodobně začaly rozpadat.  

Pokud ale dáváte přednost hustým polévkám, bude ta z cizrny pro vás jako stvořená. Skvělá je k obědu i k večeři a hodí se báječně do chladných dnů. Navíc je opravdu jednoduchá.

Polévka z cizrny

Na oleji zpěňte nadrobno pokrájenou menší cibuli a 3 stroužky česneku. Přidejte 2 mrkve, 3 hrsti namočené cizrny a vařte doměkka. Potom vše rozmixujte, osolte, opepřete a přidejte sladkou nebo kysanou smetanu. Místo smetany můžete přidat plechovku krájených rajčat a rozmixovat je spolu s cizrnou.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
B. někdo
B. někdo
1 rok

Do karbanátků jsem přidala kysané zelí. Rodina takové jídlo nemusí (chybí jim v tom maso), ale pro mne vynikající.