Řízek naruby. Je mnohem lepší než ten v trojobalu, ale musíte ho udělat správně

Pokud čas od času připravujete doma řízky, možná už vás základní recept omrzel, nebo byste rádi vyzkoušeli něco nového. Řízek patří ke stálicím české kuchyně. Řízek naruby je skvělou alternativou, nikdy se nevysuší a vždy si uchová svou křehkost.

Řízky naruby se připravují jinak

Klasické řízky se připravují v typickém trojobalu – mouka, vejce a nakonec strouhanka. Ale jde to i jinak. Na mouku můžete u řízků naruby zcela zapomenout, budou vám stačit vejce a strouhanka. Navíc v jiném pořadí, než jste zvyklí. Řízky budou šťavnaté a navíc zdravější!

Jak na to?  

Připravte si 4 ks vepřového masa (dají se použít i kuřecí stehenní řízky), cibuli, 4 lžíce strouhanky, 2 vejce, 4 plátky anglické slaniny, sůl, pepř a olej. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Plátky masa z jedné strany osolte, opepřete, poprašte strouhankou a zabalte do potravinářské fólie. Zlehka naklepejte paličkou, aby strouhanka pronikla do masa. Stejný postup aplikujte i na druhé straně masa. Rozklepněte vejce, přidejte dvě lžíce vody a prošlehejte. Maso do vajec namočte a zprudka osmažte na pánvi na oleji z obou stran. Ve fázi, kdy řízky solíte, je můžete volitelně potřít i stroužkem česneku pro vylepšení chuti.

Foto: Shutterstock

Mezitím si nakrájejte cibuli a na střídačku s plátky masa navrstvěte do pekáčku. Dva plátky masa – cibule – dva plátky masa – cibule. Navrch pak dejte slaninu. Vložte do troubu a nechte péct asi 40 minut. Mezitím si můžete připravit oblíbenou přílohu – brambory nebo bramborovou kaši.

Zkuste přidat zeleninu

V případě, že chcete pokrm ozvláštnit a zkusit něco nového, můžete přidat například sterilovanou zeleninovou směs. V takovém případě udělejte drobnou změnu – pečte maso přikryté alobalem. Po 40 minutách alobal sundejte a přidejte zeleninu i s nálevem. Nechte asi 20 minut dopéct a můžete servírovat.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
1 rok

Za posledních cca 6 měsíců je tohle už 4. užitečný článek, na který jsem zde narazil. Příjemná změna, děkuji 👍👍