Rozinky dokáží snížit vysoký cholesterol a pomohou rychle zhubnout

Slaďounký plod vinné révy je po usušení oblíbenou součástí buchet a koláčů. Buchty vyřaďte, rozinky vyloupejte a zařaďte je pravidelně na jídelníček. Jsou účinným antioxidantem a prevencí rakoviny nebo osteoporózy.

Sladké plody vinné révy

Plody vinné révy s názvem rozinky (i hrozinky jsou správný název) jsou oblíbenou přísadou při pečení. Do našich jídelníčků bychom je však měli zařadit mnohem častěji. Jsou parťákem při hubnutí, protože zahánějí chuť na sladkosti a obsahují mnoho cenných látek.

Rozinky vznikají sušením hroznů na slunci a následně na slámě. Dokonce si je můžete připravit i doma v sušičce ovoce, stačí vybrat odrůdu bez pecek.

Složení rozinek

V rozinkách naleznete více cenných látek než v čerstvých hroznech. Obsahují draslík, vápník, železo, hořčík i zinek. Mají vitamíny A, C, E a jsou účinným antioxidantem. Mají minimum tuků a bílkovin, ale velké množství glukózy a fruktózy. Vláknina zároveň pomáhá s pomalejším uvolňováním cukru a nedochází k rychlému nástupu hladu a touze po sladkostech.

Jak rozinky prospívají organismu

Rozinky jako antioxidant zpomalují stárnutí a podporují správné fungování střevní mikroflóry. Při pojídání chrání zuby a dásně, bojují proti bakteriím v ústní dutině. Perfektní jsou po sportu nebo při únavě na rychlé doplnění energie. Cukry z rozinek se nepromění na tukovou zásobu, ale právě na zdroj energie.  

Antioxidanty působí proti zánětům a rozpouští krevní sraženiny. Rozinky umí snížit hladinu cholesterolu v krvi a jsou prevencí nádorových onemocnění. Pomáhají udržet zdraví kostí a chrání před osteoporózou.

Rozinky jsou doporučeny při zácpě, anémii i při dlouhodobém fyzickém nebo psychickém vypětí. Prospívají srdci i bystré mysli a jsou prevencí úzkostných stavů.

Rozinky v našem jídelníčku

Rozinky si můžete dát jako svačinku nebo jimi nahradit touhu po čokoládové tyčince. Výborně chutnají se směsí oříšků. Pokud je necháte přes noc nabobtnat, můžete je přidat do ranního müsli, společně s tekutinou. Přidávají se i do rýžových pokrmů a k pečenému masu. Sáček rozinek po otevření rychle vysychá, doporučuje se rozinky umístit do vzduchotěsné dózy a do lednice.

Foto: Freepik

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments