Pozornost lékařů a vědců se stále více zaměřuje na cukr, protože právě on se ukazuje jako častý důvod mnoha civilizačních onemocnění, mezi které patří cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak nebo nejrůznější kardiovaskulární choroby.
Bohužel platí, že cukru je v běžných potravinách velké množství, a to nejen v nejrůznějších sladkostech a dezertech, ale dokonce i ve slaných jídlech. Cukr v nich nicméně ještě více podporuje chuť, což pak zákazníky láká k další koupi.
Ve skutečnosti bychom však měli konzumovat mnohem méně cukru, než kolik dnes připadá na průměrného člověka. Někteří odborníci dokonce doporučují cukr ze stravy zcela vynechat, a to dokonce i ten, který obsahuje ovoce. Do takových extrémů nicméně není třeba jít, ale je třeba si uvědomit, že určité omezení cukrů je správným krokem. Ostatně, pomoci s rozhodováním vám může i vaše tělo, které vysílá signály, z nichž můžete vyčíst, že už je cukru v organismu příliš mnoho.
Kožní problémy
Pokud se vám na pokožce tvoří nejrůznější vyrážky bez zjevného důvodu, měli byste se zamyslet nad tím, zda to náhodou není proto, že konzumujete příliš mnoho sladkostí. Právě vyrážky, akné a další kožní problémy jsou jedním z prvních znamení toho, že to s cukry přeháníte. Nemusí to být přitom jen na obličeji, ale na různých místech těla.
Velká únava
Tělo přesycené cukry se často projevuje chronickou únavou, protože už sacharidy nezvládá zpracovávat. Má to ale i druhou stranu. Pakliže si třeba k snídani dáte jídlo bohaté na sacharidy a chudé na bílkoviny, sice se krátkodobě nastartujete, ale již brzy pocítíte významný pokles energie. Dodatečným projevem velkého množství cukru může být také bušení srdce nebo tlak v hlavě.
Depresivní nálada
Ačkoliv by se mohlo zdát, že čokoládová tyčinka vám přivodí pocity radosti, nemá to obvykle dlouhého trvání. Jde spíše o okamžité ukojení mnohdy těžko zvladatelné potřeby. Dlouhodobě to ale vede k rozvoji depresivních a úzkostných stavů, jak ukazují některé studie. Naopak, psychické problémy pomáhá zvládat strava bohatá na zeleninu, ovoce, celozrnné produkty a obecně vlákninu.
Velká kazivost zubů
Přestože je kazivost zubů dána i geneticky, velký podíl na ní má nejen hygiena, ale také strava. Zejména potraviny s vysokým podílem cukrů totiž sklovinu neúměrně zatěžují a způsobují velké množství kazů. Pakliže se vám začaly zuby náhle ve velkém kazit, je třeba se podívat také na váš jídelníček.
Vysoký krevní tlak
Je známou věcí, že krevní tlak významně zvyšují potraviny s velkým podílem soli neboli sodíku. Málo se ale už ví, že stejně nebo ještě hůře působí také cukr. Normální krevní tlak se pohybuje do 120/80. Pakliže nemáte jiné rizikové faktory a váš tlak je vyšší, měli byste se zaměřit na cukry ve stravě.
Foto: Shutterstock, zdroje: Harpers Bazaar, Everydayhealth