Ryba topící se v moři chemie? Pravda o lososech z farmy, která vám otevře oči

Losos je doporučován jako jedna z nejzdravějších potravin. Je tomu tak i v případě, když si zakoupíte lososa chovaného na farmě? Co obsahuje maso lososů chovaných v zajetí?

Losos jednou týdně

Losos je významným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty jsou nezbytné pro správné fungování mozku a cévního systému. Omega-3 mastné kyseliny potřebuje náš mozek i srdce. Díky vysokému obsahu bílkovin a vitamínů se losos doporučuje dětem a nastávajícím maminkám. Chutná ryba má vysoký obsah L-tryptofanu, po konzumaci se do těla vyplavuje hormon štěstí. Tučná ryba by se v našem jídelníčku měla objevit minimálně jednou týdně.

Foto: Shutterstock

Lososy z rybích farem

Pokud jde o zdroj omega-3 mastných kyselin, nerozhoduje, zda sáhnete po rybě z farmy nebo po rybě z volného moře. Často se stává, že losos z farmy obsahuje více omega-3 mastných kyselin než ryba, která je ulovena na moři. Je to dáno tím, že lososy z farem jsou přikrmováni, zatímco volně žijící losos se o stravu musí postarat vlastními silami. Obvykle se jedná o štíhlejší rybu než rybu chovanou na farmě.

V porovnání obou druhů ryb vychází chovaný losos jako ten s větším množstvím ftalátů a vitamínu A, volně chovaný losos má vyšší obsah draslíku a selenu.

Chemické látky při chovu lososů

Na farmách jsou při chovu lososů běžně používána antibiotika a pesticidy. V krmivu byl několikrát prokázán dioxin, PCB (polychlorované bifenyly) a další jedovaté látky. Uzavřením prostředí, ve kterém ryby žijí také roste riziko šíření nákazy mezi jednotlivými kusy a napadení parazity. Oproti volně žijícím rybám mají lososi z farem v mase několikanásobně vyšší koncentraci toxického PCB.

Nutno podotknout, že vlivem znečištění oceánů se dostávají nebezpečné látky i do lososů ve volném chovu. Bylo zjištěno, že jejich maso obsahuje rtuť či arzén.

Obsah chemických látek v mase z lososů je však pod normami stanovenými EU pro bezpečnou konzumaci.

Foto: Freepik

Jak správně vybrat lososa

Na obale lososa chyceného na moři je označení, že se jedná o rybu z volného moře. Často je na obalu i uvedená lokalita odchytu. Nejzdravější ryby jsou odchyceny u pobřeží Aljašky nebo Irska.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments