Škodlivé potraviny, o kterých si většina lidí myslí, jak jsou zdravé. Přitom jim tiše ubližují

Redukční diety, krásné a štíhlé tělo, imunita pevná jako skála, a to vše bez doplňků stravy, tekutých drinků z prášku a jiných uměle vytvořených jídel. Nepřemýšlejte nad vaším jídelníčkem složitě. Pamatujte si, že v jednoduchosti je síla a to jistě platí i se správně zvolenými potravinami. Je skvělé a moderní jíst nové a exotické plodiny a produkty, ale nezapomínejte, že se k nám dováží velkou dálku a musí se utrhnout napůl zelené, nebo nesou pouze lákavý název. Nenaleťte prodejcům a kupujte vždy takové potraviny, které tělu dodají potřebné látky. Na tyto potraviny ale pozor. 

Pozor na cukry 

Musli, tyčinky bez cukru, lízátka pro zdravé zuby, taktéž bez cukru a mnoho jiných dobrot, které navenek vypadají tak nevinně, ale přitom v sobě skrývají více cukru než v běžném a levnějším produktu. Nikdy se nenechte zmást sloganem ,,Bez cukru”, protože většinou tomu tak není a často obsahují umělá sladidla a fruktózové sirupy. Pozor na to, i když znáte fruktózu, jako prospěšnou složku získanou z ovoce, v těchto případech je tomu naopak. Pokud si chcete dopřát ovocný cukr, raději sáhněte po jablkách, hruškách, jahodách nebo hroznech. Tímto způsobem nebudete zatěžovat játra a celkově organismus.

Ovoce kouká zpoza rohu

Kupujete ovocné džusy, sirupy, dokonce extrudované výrobky vyrobené z pyré, protože víte, že díky nim do těla dostanete vitamín C a jiné minerální látky? Musíme vás zklamat, protože většina předražených džusů obsahuje více cukrů, fruktózy a sacharózy, nežli čerstvě vymačkaný pomeranč nebo jiné ovoce. Většinou jsou takové produkty obohacené o cukr a zdravou složku obsahují minimálně. Opět dbejte na složení a vyberte takový produkt, který má vysoký podíl ovoce. 

Foto: Shutterstock

Stop mléku. Vezměte na milost ta rostlinná

Ale ne, už zase? Jak tomu tedy doopravdy je? Pít či nepít kravské mléko? Sáhnout raději po zdravější alternativě? Jednoduše řečeno, mléko a máslo jsou naše základní potraviny. Mléko živilo již naše prababičky, které každý den popíjely čerstvě nadojené kravské mléko. Dnešní doba je jiná a doporučuje se tento bílý nápoj vyměnit za alternativu.

Pokud si každý den dopřejete sklenici mléka, zdraví si nezničíte, každopádně mnohem lepší bude, pokud si dopřejete kefírové výrobky nebo vysoce kvalitní a tučné kravské mléko. Zpět tedy k alternativě, jestliže trpíte alergií na bílkovinu kravského mléka nebo intolerancí na lakózu, vyzkoušejte například mandlové mléko nebo rýžové, ale pozor na jeho složení. Některé z nich obsahují například méně než pět procent hlavní složky, čtěte pozorně zadní etikety na obale, nehledě na vysoký obsah cukru.

Jíst bez lepku je prostě zdravé

Ale pro koho? Lepek je v těle důležitý, ale s mírou a u lidí, kteří netrpí alergií. Ať už vybíráte bezlepkové produkty z jakéhokoliv důvodu, vybírejte ty nejkvalitnější. Vůbec nejlépe uděláte, pokud si takové pečivo nebo klidně i těstoviny uděláte doma sami. Ideální bude použít produkty z ořechové nebo luštěninové mouky, popřípadě si takovou mouku koupit domů. Opět čtěte pozorně, a jak uvidíte velké množství jednoduchých sacharidů, škroby, zahušťovadla hydropropylmetylcelulóza, stabilizátory, zahušťovadla a jiné, výrobku se raději vyhněte.

Foto: Shutterstock, zdroj: healthline.com

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
17 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Irena
Irena
1 měsíc

Co je dnes zdravé? Všude éčka, dusitany, dusičnany, pesticidy a další svinstva. Ať člověk dělá, co dělá, zdravě se stravovat je dnes utopie.

Zdenka
Zdenka
1 měsíc

Kdyby se běžně prodávalo to opravdu kvalitní mléko a ne ta hrůza v krabicích.Tak ty zdravotní problémy nemáme!!!Je to prasárna,co si výrobci dovolí nazvat mlékem!

Zdeněk
Zdeněk
1 měsíc

Tady je už škodlivé všechno.

Jaromír Janouch
Jaromír Janouch
1 měsíc

Proč se nepíše o těch pravých věcech v potravinách které opravdu škodí?Gemeticky upravované potraviny, palmový olej apod. Palmový olej= ucpané cévy, vysoký tlak, ppoškozené srdíčko. GMO potraviny, prč je státy kterým jde o zdraví lidí pálí?

Eva
Eva
1 měsíc

Přestaňte blbnout s tzv. zdravou výživou! Celý život jím víceméně stejnou stravu bez pitomých rad – tedy normální mléko, maso (všechno včetně vepřového, zvěřiny atd.) tzv. zdravou zeleninu a ovoce jen hodně občas, cukru se nevyhýbám atd. Je mi 63 let a posledních 25 let jsem nemarodila. Postavu mám přiměřenou věku 170 cm/70 kg, jím co mi chutná a mám radost ze života.

Dominika
Dominika
1 měsíc
Reply to  Eva

To Vám přejícně závidím. Mě se netýká nic z těch 4 příkladů – nesladím, nemlsám, ovoce mi nechybí, džusy nepiju, mléko taky ne (jen sýry) a jím potraviny s lepkem. Mám o 10 let méně než Vy a po preventivce mám vyšší tlak a cholesterol (beru léky), cukr, oteklé nohy, zhoršil se mi zrak. Nejhorší jsou dědičné problémy, navíc, když Vám to nikdo neřekl. 🙁
Covidu se zatím úspěšně vyhýbám (takže jsem i doma nabrala hmotnost) a očkování se bojím. Radost ze života tedy moc nemám. Pěkný večer.

franta
franta
1 měsíc
Reply to  Dominika

neboj se očkování jedině uděláš dobře a budeš mít klid je hloupí ten kdo se neočkuje (myslím proti kovidu) taky mám vyšší cholesterol ale to není žádná tragedie jím co mi chutná piji červené a mám se dobře,
Franta

Leo
Leo
1 měsíc
Reply to  franta

Dobrý den pane Franto. Prosím, než začnete agitovat pro očkování, tak se naučte pořádně svůj rodný jazyk, jste-ki Čech. Jinak jste hloupÝ Vy. Hezký den.

Míla
Míla
1 měsíc
Reply to  Leo

Pane Leo. Taky mi vadí, když lidé neznají svou rodnou řeč. Ale vím z vlastní zkušenosti, že je velmi snadné se překlepnout a místo ypsilonu napsat měkké “i”. Zvláště, když se píše všemi deseti, tak si člověk snadno poplete prsty… Patřím také mezi agitátory pro očkování… Jsem už dost stará, abych pamatovala třeba dětskou obrnu, na kterou v mé generaci začínalo očkování. Toto očkování zachránilo spousty dětských životů a hlavně zachránilo mnohým dětem zdraví. Očkování proti obrně se zařadilo mezi povinná očkování, stejně jako proti TBC, černému kašli, spále a dalším těžkým chorobám. Lidi, mějte rozum a nechte se očkovat!… Číst vice »

stanislav vymazal
stanislav vymazal
1 měsíc
Reply to  franta

do časně

Karel
Karel
1 měsíc
Reply to  Dominika

To samé mám já, jen s tím rozdílem, že ten covid-19 jsem prodělal a od té doby mám tyto problémy. Ven také nechodím, aby mě někdo nezabil, když nejsem očkovaný. Té vakcíny se bojím, že by mě odrovnala celkem.

Dominika
Dominika
1 měsíc
Reply to  Karel

Já mám právě stejné pocity a nevadí mi, že pan Franta tvrdí, že je hloupý, kdo se neočkuje. Já mám prostě strach z vedlejších účinků, nejsem odpírač. V mém okolí je dost zdravějších a štíhlejších lidí, a mají po očkování velké problémy – od horeček po bolesti zad (neschopenka v práci) a panu Šmuclerovi dokonce ochrnula tvář. Mě spíše ohledně článku irituje to, že se člověk snaží jíst a žít normálně, a když zdědí cukrovku nebo křečové žíly, je to na nervy. 🙁

Míla
Míla
1 měsíc
Reply to  Dominika

Milá Dominiko. Právě strach může u většiny lidí vyvolat psychosomatické problémy a tito lidé pak jsou třeba i na neschopence. Jestli máte možnost ( a to určitě máte), zajistěte si časopis “Celostní medicína”. V tomto časopise se dozvíte velmi mnoho např. o psychosomatice. A také o dalších nemocech. Přeji Vám pevné zdraví a nechte se brzy očkovat proti covidu. Předky si nikdo z nás nevybírá. Genetika funguje – musí fungovat, protože každý z nás musí na něco zemřít – aby mohla nastoupit nová generace… Místo strachu ze smrti je mnohem lepší žít právě beze strachu! Umřít musíme všichni. Ale žít… Číst vice »

Míla
Míla
1 měsíc
Reply to  Karel

Nejhorší ze všeho je strach.
To se za chvíli bude bát i dýchat…
Zbavte se strachu, pořádně se nadechněte, projděte se venku… Chodit, chodit a zase chodit…
Mnoho problémů se “rozchodí”, chůze je tím nejzdravějším pohybem…
Na zdravém vzduchu a při chůzi se Vám leccos “srovná” a změníte svůj názor na věc.
Hodně zdraví přeje Míla

Adam
Adam
1 měsíc
Reply to  Eva

Vážená paní Evo, to opravdu nefunguje tak, že vezmete někoho zdravého, kdo měl třeba i štěstí na geny (Vás), který jí, co ho napadne a porovnáte ho s někým, kdo má zdravotní problémy, ale snaží se jíst ”zdravě”. Každý člověk je jiný a porovnávat když už se musí, co to jemu konkrétně přinese. Pokud by ten s problémy jedl to, co vy, možná by už byl mrtvý. Naopak vy, kdybyste se stravovala lépe, tak v kombinaci s Vašimi skvělými geny si užíváte ve zdraví života třeba do 130 let 😀

Iris
Iris
1 měsíc
Reply to  Adam

Pokud má někdo zdravotní problémy, je logické, že se bude stravovat tak, jak je s ohledem na dané potíže nutné. Nevidím důvod, proč by zdravý člověk neměl pít mléko (tím myslím syrové mléko) a nejíst lepek, jestliže mu neškodí. A taky nevidím důvod ládovat do sebe v zimě zeleninu a ovoce dovážené přes celou Evropu (případně přes půl světa) – obojí se sklízí nezralé, aby vydrželo dopravu a pak je uměle “dozráváno” a víceméně bez chuti. Jenže lidem se nechce naložit si na zimu zelí a syrová cibule a česnek jim smrdí… Zajímavá je úvaha, že by se paní Eva… Číst vice »

Petr
Petr
1 měsíc
Reply to  Eva

Poslední 4 slova jsou návodem na vše.