Pokud bychom se podívali do žebříčku nejrozšířenějších vážných onemocnění, našli bychom na poměrně čelných místech zcela jednoznačně cukrovku. Ačkoliv tuto chorobu mnozí již nepovažují za nikterak závažnou, ve skutečnosti bychom ji neměli vůbec podceňovat. Nelze totiž nikdy vyléčit, pouze nějakým způsobem kompenzovat. A s tím mohou být problémy, když se to nedaří. Výkyvy cukru v krvi potom dlouhodobě poškozují organismus a zkracují život.
Působí i jako prevence
Lidé trpící cukrovkou tak musí udržovat svou hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Vědci proto zkoumají účinky nejrůznějších potravin, které v tomto ohledu mohou pomoci. Existuje přitom nápoj, u něhož je tento účinek osvědčen dlouhými desetiletími. Používali ho totiž už naši předci. Kromě toho, že velmi dobře reguluje hladinu cukru v krvi, může působit také coby prevence cukrovky.
Diabetes vzniká tehdy, když si organismus sám o sobě nedokáže poradit s vyšší hladinou cukru v krvi, takzvanou glukózou. K tomu dochází ve chvíli, kdy tělo z nějakého důvodu nemůže vytvářet hormon inzulin, případně tehdy, když ho neumí správně absorbovat. V takové chvíli dochází k tomu, že cukr v krvi nebezpečně kolísá. Může být příliš nízký, ale především velmi vysoký.
Jednou z cest, jak se s cukrovkou popasovat, je výrazná úprava jídelníčku. Ten by pochopitelně neměl obsahovat potraviny s vysokým glykemickým indexem, tedy takové, které způsobí rychlý nárůst cukru v krvi. Naopak je třeba zařadit vhodná jídla, jež s regulací cukru pomohou. Skvělý je v tomto ohledu především ibiškovec jedlý, který můžete znát také pod cizokrajným názvem okra.

Má skvělé účinky
Tato rostlina původně pochází z Etiopie, ale rychle se rozšířila po celém světě. Nejprve do východního Středomoří a pak i do Indie, Ameriky nebo Karibiku. Už odpradávna ji lidé používají k léčebným účelům a vědci zjistili, že po právu. Zejména pro diabetiky může odvést velkou službu.
“Máme důkazy o tom, že ibiškovec působí proti cukrovce. Některé studie dokázaly, že umí srazit hladinu cukru v krvi,” informuje odborný server Diabetes.
Zejména semena a kůra ibiškovce se jeví v tomto ohledu velmi pozitivně. Ideální je konzumace v podobě nápoje. Vezmete nařezané kousky okry a přes noc je namočíte do vody. Ráno zelený nápoj vypijete. Například v Turecku se tato rostlina na léčbu cukrovky používá už celé generace. Ukazuje se přitom, že působí také preventivně a lidé, kteří takový nápoj pravidelně konzumují, mají významně nižší riziko rozvoje diabetu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Diabetes.co.uk
To vypadá hrozně – jako neředěná malířská barva – naštěstí nemám problémy s cukrem v krvi a doufám, že to tak zůstane…