Skvělý recept na mátový sirup. Takto ho dělaly naše babičky, byl nejlepší

Domácí sirupy zažívají v poslední době renesanci. Vyrobit si ho můžete z velké části bylinek ze zahrádky nebo z truhlíku na parapetu. Výborný je rýmovník, neprohloupíte ani bezem, meduňkou nebo oreganem. Velmi chutný a zdraví prospěšný je i sirup z máty, který vás za teplých letní dnů osvěží a v zimě dodá energii.

Máta

Aromatická bylinka je známá díky mentolu. Tímto esenciálním olejem je máta prostoupená Pomáhá především k léčbě revmatismu, odstraňuje nevolnosti a průjmy, nápomocná může být i při bolestech nervů. Jejím vedlejším „nelékařským“ účinkem je schopnost osvěžovat. Máte na výběr z velkého množství druhů. Hojně se pěstuje máta peprná, dlouholistá, rolní nebo vonná. Oblíbenou variantou je i vyšlechtěná pomerančová.

Zbavte se nachlazení

Mezi další látky obsažené v mátě patří třísloviny, flavonoidy, kyselina octová nebo hořčiny. Kombinace těchto látek spolu s mentolem pomáhá ulevit při nachlazení. Její popíjení pomáhá uvolnit ucpaný nos. Tlumí kašel a uklidňuje při bolestech hlavy a stresu. Nejčastějším způsobem domácího zpracování této bylinky jsou bylinné čaje. V sezóně si ale při nadbytku můžete připravit lahodný domácí sirup, který oceníte v každém ročním období.

Sirup připravovaný za studena

Pokud nevěříte tepelné úpravě a máte strach, že z bylin a citrusů, které na přípravu potřebujete, vyprchají kýžené vitamíny a účinné látky, zvolte studenou přípravu sirupu. Postačí vám 20 velkých rostlin máty, například hojně pěstované máty peprné, půl kilogramu cukru krystal, 2 litry vody, 3 citrony v bio kvalitě a čajová lžička kyseliny citronové.

Foto: Shutterstock

Vodu převařte a nechte důkladně vychladnout tak, aby měla pokojovou teplotu. Přidejte najemno posekanou mátu a na plátky pokrájený citron. Důkladně promíchejte a nechte uležet 2 dny přikryté pokličkou na chladném a temném místě. Výluh přeceďte přes plátýnko nebo cedník a přisypte cukr, kyselinu citronovou a šťávu ze dvou zbývajících citronů. Hotový sirup přelijte do lahví a zavařte.

Vařený mátový sirup

Chcete-li se pro změnu vyhnout použití kyseliny citronové, zvolte vařený mátový sirup. K tomuto jednoduchému receptu vám postačí pouze tři ingredience a jednoduchý poměr. Do litru vroucí vody vsypte kilogram cukru, poté, co se sladká voda začne vařit, přidejte svazek jemně pokrájené máty, asi 20 až 30 rostlinek. Společně vařte asi minutu. Směs nechte odstát minimálně 3 hodiny. Druhý den přeceďte přes plátýnko. Znovu přiveďte k varu a při prvních bublinkách stáhněte z plotny a přelijte do láhví. Chladnutím láhví dojde k dokončení procesu sterilizace.

Foto: Shutterstock, zdroj: Au four au moulin

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments