Skvělý trik, jak zachráníte jakkoliv připečené nádobí. Bude vypadat jako nově koupené

Připálený pokrm je k vzteku. Nejenže jste si zkazili oběd nebo večeři, také musíte strávit dlouhou dobu čištěním, než vrátíte hrnci nebo pánvi původní stav. Prvním krokem je odmočení, ale co dělat, když nepomůže ani to? Poradíme vám.

Jak nepřipálit nádobí

První radou, jak se vyhnout připálenému nádobí, je hlídat dobu vaření pokrmu. A protože to není vždy v lidských silách, používejte důsledně časovače. Zapínejte časovač i v případě, kdy si myslíte, že se od sporáku nevzdálíte. Vždy vás může vyrušit dítě, telefon nebo zvonek u dveří. Moderní přístroje jsou vybaveny časovačem přímo u desky, po uplynutí stanovené doby se ohřev vypne. Pokud váš spotřebič integrovaný časovač nemá, používejte minutku. Můžete si ji zakoupit nebo spustit tu na mobilním telefonu. Kromě připáleného nádobí vám minutka pomůže i šetřit energie.

Pravidelné čištění pánví

Myčka někdy nepomůže a povrch nádobí, které se dříve blýskalo, se rychle zanáší. Čas od času je třeba přistoupit k ručnímu drhnutí a vrátit nádobí původní lesk. Určitě můžete vzít k ruce houbičku, drátěnku a abrazivní prostředek, ale jsou i jiné metody čištění. Jsou mnohem levnější a šetrnější.

Foto: Shutterstock

K čištění stačí dvě suroviny

Na připálenou mastnotu je výborná jedlá soda a syrová brambora. Bramboru rozkrojíte a celou namočíte do jedlé sody. Pro čištění použijete stejný postup, jako byste drhli houbičkou. Přejíždíte namočenou bramborou po spálenině. Soda v kombinaci s bramborovým škrobem účinně připáleninu odstraní. Jakmile bude mít konce opotřebované, přichází na řadu druhá polovina brambory. Tu opět namočte do jedlé sody a čištění opakujte. Brzy se bude nádobí krásně blýskat.

Odstraňte připáleninu jednoduše

Odolné připáleniny nemusíte mechanicky drhnout vůbec. Na připáleninu rozložte čerstvé kysané zelí a nechejte působit přes noc. Druhý den můžete hrnec opláchnout pod vodou a dát do myčky. Připálenina je působením zelí narušená, myčka proces dokončí bez sebemenší námahy.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
pépé
pépé
1 rok

To by mne zajímalo, co znamená pojem. “ćerstvé kysané zelí”? To mám jednou do roka, když otevřu bečku. Následující den již čerstvé není. Ale dobré je stále😉