Skvělý způsob, jak dokonale oddělit žloutek od bílku. Použijte PET láhev a neušpiníte se

Mnoho receptů na dezerty začíná pokynem, oddělte žloutek od bílku. Jistě jste zkoušeli rozklepnutí vejce a přelévání z jedné vaječné poloviny do druhé. Poradíme vám mnohem jednodušší a účelnější způsob, jak oddělit žloutek a bílek.

Sněhové dezerty

Vyšlehání kvalitního sněhu zajistí nadýchaný dezert a u mnohých receptů je to právě sníh, který se použije namísto prášku do pečiva. Pro tuhý sníh potřebujete nejen kvalitní vejce většího objemu a zvládnutou techniku šlehání. Prvním krokem je správné oddělení vaječného žloutku a bílku. Pokud vám v bílkové směsi zůstane byť jen gram žloutku, kvalitní sníh se vám nepodaří vyšlehat. Poradíme vám účinný způsob, jak oddělíte žloutek a bílek rychle, s jistotou dokonalé separace jednotlivých částí.

Jak se oddělují žloutky a bílky

Známou a rozšířenou metodou je oddělování prostřednictvím dvou polovin vejce. Vejce rozklepnete a poté se snažíte přelévat žloutek z jedné poloviny vejce do druhé poloviny vejce. Rizikem je už rozklepnutí vejce. Pokud je skořápka příliš tenká, nepodaří se vám rozdělit vejce na dvě poloviny. Dalším rizikem je sypání části skořápky do směsi bílků a nesmíme opomenout ani to, že žloutek při přelévání nebude držet tvar a části se dostanou do bílku.

Jak jednoduše oddělit žloutky a bílky

Rychlé oddělení žloutku a bílku provedete pomocí dvou talířů a plastové lahve. Celé vejce rozklepněte na jeden z talířků. Otevřete vypláchnutou PET láhev a lehce stisknete, aby se vytvořit podtlak. Hrdlo láhve dejte ke žloutku a uvolněte stisk. Žloutek se nasaje do PET láhve. Okamžitě jej přemístěte na druhý z talířů a stiskem jej vytlačte. Postup můžete použít na jedno, ale i na více vajec.

Foto: Shutterstock

Zásady pro vyšlehání tuhého sněhu

  1. Šlehejte z bílků pokojové teploty, vejce vyndejte z lednice včas.
  2. Bílky před šleháním umístěte do velké nádoby. Musí být čistá, sníh bude mít až osmkrát větší objem než bílky.
  3. Před šleháním vypláchněte nádobu jemným octovým roztokem a otřete.
  4. Do bílků dejte špetku soli.
  5. Začněte šlehat na pomalé otáčky mixéru.
  6. Po dvou minutách můžete zrychlit otáčky a vyšlehat sníh.
  7. Tuhý sníh zůstane v nádobě i když ji zcela otočíte.
  8. Pokud chcete zašlehat do sněhu cukr, použijte vždy pískový cukr (ne cukr moučku) a přisypávejte jej postupně. První dávku až po úvodních dvou minutách šlehání.

Foto: Shutterstock, zdroj: Goodto

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments