Slupky melounu nikdy nevyhazujte. Lze z nich snadno vyrobit fantastický džem

Meloun je oblíbenou letní pochoutkou. Dá se jíst samotný, přidává se do dezertů nebo nápojů. Ale většina lidí ho nedokáže využít celý, přitom slupka obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů. Věděli jste, že se z ní dá připravit chutný džem? Existují dokonce dva způsoby. Je jen na vás, který vyzkoušíte.

Jednoduchý melounový džem

První způsob je snadný a rychlý, je určený k přímé konzumaci. Postačí vám jen několik ingrediencí. Budete potřebovat 600 g melounových slupek, 2 pomeranče, citrón a 200 g cukru. Nejprve okrájejte ze slupek zelené okraje. Pak slupky nakrájejte na malé kostičky, dejte do mísy, přidejte citrónovou šťávu a cukr. Směs promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a odložte do lednice odpočinou, nejlépe do druhého dne. Další den vyndejte z lednice, přesypte směs do hrnce a přidejte pomeranče pokrájené na kousky. Hrnec dejte na sporák a nechte lehce probublávat asi 45 minut. Nakonec nechte vychladnout a vše promixujte ručním mixérem. Můžete buď využít ihned, nebo naplnit do sklenic a otočit je dnem vzhůru – pak vydrží déle.

Foto: Shutterstock

Melounový džem jinak

Na druhý způsob budete potřebovat více ingrediencí. Kromě 1 kg slupek si připravte 200 ml jablečného octa, 1 kg želírovacího cukru, 1 vanilkový cukr a citrón. Narozdíl  od předchozího receptu můžete rovnou začít s přípravou. Připravte si kostičky melounu jako v předchozím případě. Místo do mísy je vložte rovnou do hrnce. Přidejte 2 l vody, 200 ml octa a necháte 2 hodiny pomalu vařit. Po dvou hodinách slijete, prolijte studenou vodou a vraťte na sporák. Přidejte cukr, ½ litru vody, šťávu z citrónu a citronovou kůru. Pak směs vařte, dokud nezhoustne. Rozmixujte do požadované konzistence a přendejte do sklenic. Ty otočte na 5 minut dnem vzhůru, a pak na půl dne zabalíme do utěrek nebo do deky. Takto připravený vydrží dlouho.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments