Smažák jako za socíku. Objevil se zapomenutý recept, takto chutnal nejlépe

Smažák je klasické jídlo, které nikdy neomrzí. Jeho příprava není nijak náročná a můžete si ho dát v restauraci nebo si ho připravit doma. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, máme pro vás recept na socialistickou klasiku. Nezapomeňte, že smažený sýr je oblíbenou pochoutkou mnoha lidí.

Smažák je stále populární

Smažák je stále oblíbeným pokrmem v našich hospodách a restauracích. V některých místech se dokonce kuchaři sází, jaký pokrm si zákazník vybere. A často se právě na smažený sýr trefí. Někteří ho považují za rychlou nouzovku při nedostatku času, pro jiné je to vrchol blaha. Můžete si ho dát s méně kalorickými brambory nebo s hranolky. Ale nezapomeňte na tatarskou omáčku, bez ní to není ono!

Jaké suroviny budete potřebovat?

Chcete-li si připravit klasický smažák, budete potřebovat 300 g sýru eidam, 3 lžíce hladké mouky, 2 vajíčka, olej na smažení, strouhanku na obalení, 750 g brambor, 4 lžičky másla, sůl, kmín a tatarskou omáčku podle vašeho výběru. Tento pokrm je oblíbený jak u vegetariánů, tak u masožravců a existuje mnoho receptů na jeho vylepšení. Ale nejlepší je podle mnohých právě ten klasický.

Foto: Shutterstock

Jak na to?

Zapomeňte na složité a časově náročné recepty na smažený sýr. Tento pokrm si můžete připravit během pár minut, a navíc bude chutnat stejně dobře jako v restauracích. Nejprve nakrájejte sýr eidam na plátky a obalte je ve vaječném těstě smíchaném s moukou. Poté obalte každý plátek ještě v hrubé strouhance. Brambory si připravte podle svého oblíbeného způsobu a sýr usmažte v oleji do zlatova. Naservírujte s omaštěnými brambory a tatarskou omáčkou. Smažák je připraven k snědku!

A jak na prvorepublikový smažák?

Pokud chcete připravit prvorepublikový smažák, budete potřebovat goudu nebo ementál, mouku, vajíčko a strouhanku. Sýr nakrájíte na centimetrové plátky, obalíte ho v mouce, vajíčku a strouhance, a necháte chvíli odležet v lednici. Poté ho smažíte na přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší přelitou rozehřátým máslem.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments