Smažené chumáče. Dokonalý dezert z první republiky, za 10 minut hotový

Vydejte se s námi do starých dobrých časů první republiky. Stroj času sice ještě nemáme, ale můžeme do této doby dostat alespoň vaše chuťové pohárky. Podívejte se na recept, na smažené chumáče tak, jak se dělaly ve třicátých letech dvacátého století.

Hledání starých receptů

Je to docela záhada, že některé recepty se drží jako klasika po celé generace, zatímco jiné – byť třeba dobré a zajímavé – upadnou v zapomnění. O to zajímavější pak může být ponořit se do starých kuchařek a rodinných receptů a pokusit se tam najít nějaký ten kulinářský diamant, který zapadal nánosy času.

Smažené chumáče mohou být jedním z takových receptů. Jsme si jistí, že když je podáte návštěvě jako občerstvení, vzbudíte spoustu zvědavých otázek.

Co budeme potřebovat?

Připravíme si: 170 ml mléka, 50 g hrubé mouky, 20 g cukru, 60 g čokolády. Dále budeme potřebovat: mandlové hranolky, lupínky nebo nadrobno nasekané mandle, vanilkový cukr, 2 žloutky.

Jak na to?

Postup je velmi snadný a rychlý.

Začneme tím, že přivedeme mléko k varu a do něj nasypeme hrubou mouku. Za stálého míchání a na mírném plameni vaříme, dokud se nevytvoří velmi hustá kaše. Odstavíme a vmícháme cukr a čokoládu, která se bude v horké kaši krásně rozpouštět. Na závěr přidáme vanilkový cukr a žloutky a mícháme, dokud se všechno dokonale nespojí.

Foto: Shutterstock

Jdeme smažit

Tak jako mnoho starších českých receptů, i tenhle je nutné smažit. Víme, že se od toho v moderní kuchyni ustupuje, ale jednou za čas – proč ne?

Z těsta lžící vykrajujte menší koule. Na tvaru zas až tak nezáleží: vždyť se to jmenuje „chumáče“! Ty obalte v mandličkách a připravte se na smažení.

V hlubší pánvi si rozehřejte olej a do něj chumáče vkládejte tak, aby se dokonale osmažily. Měly by mít krásnou zlatavou barvu. Pozor – jde to docela rychle, tak ať je nepřipálíte. Rovnou z pánve chumáče vytahujte na savé ubrousky, ať v nich zůstane co nejméně tuku.

Máme hotovo

Podávat můžete s čímkoli co vám přijde k chuti. Třeba je ozdobit rozehřátou čokoládou, přidat k nim trochu tvarohu, čerstvého ovoce anebo třeba pudinku.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments