Smradlavý brouk vzal náhle útokem české byty a domy. Když se k vám dostane, máte ho tam napořád

Zimní období s sebou bohužel přináší i řadu negativ, která byste možná neočekávali. Předně začne fungovat přírodní koloběh a nejrůznější brouci a pavouci se začnou přesouvat do tepla, což znamená, že vyhledávají lidská obydlí.

Nesahejte na ni

Řady z nich si ani nevšimnete, popřípadě vám nebudou nikterak vadit. Jsou ovšem i tací brouci, kteří dokáží pořádně zatopit. Patří mezi ně například vroubenka smradlavá, což je určitý typ ploštice. Jak už její jméno napovídá, nemusí být zrovna příjemným společníkem.

Tihle brouci totiž vylučují nepříjemný zapáchající a navíc lepkavý sekret, kterým se brání, pokud cítí nějaký druh nebezpečí. Vytváří ho přitom žlázami, jež mají na spodní straně těla. Nejde sice o nic nebezpečného, ovšem zápach je to opravdu silný.

Pokud na vroubenku doma narazíte, rozhodně ji nezabíjejte, protože by to z těchto důvodů mohlo hodně špatně dopadnout. Není vhodné ji ani vysávat vysavačem, jelikož byste se toho pachu už nezbavili. Jedinou možností je dát ji na list papíru a opatrně vynést ven. Rukou na ni nesahejte, jinak vám bude páchnout.

Foto: Shutterstock

Stahují se do tepla

S přicházející zimou se začnou vroubenky stahovat k obydlím, přičemž do nich dokáží velmi jednoduše proniknout různými škvírami nebo pootevřenými okny. Schovávají se v roletách či různých štěrbinách. Opravdu špatně se jich ale zbavuje.

Na druhé straně přítomnost vroubenky neznamená, že jste nějakým způsobem zanedbali hygienu v domácnosti. Rozhodně to nemá nic společného s nečistotami. Jen zkrátka putují za světlými barvami a teplem. To se děje již poměrně brzy, jelikož se jim nelíbí už teploty pod deset stupňů Celsia.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments