Studentská pochoutka z dob socíku se vrací. Stojí pár korun a skvěle chutná

Víte, co je studentský řízek? Někteří z vás si ho budou pamatovat, ale jiným toto slovní spojení nic neřekne. Šlo o levnou a dostupnou variantu řízku, protože použitý gothajský salám byl výrazně levnější než maso. Jedná se o studentský typ jídla, který mnozí z nás měli často na talíři.

Jak si připravit klasickou variantu?

Co budete potřebovat?

  • gothaj (1,5 cm plátky)
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Nejprve si připravte těstíčko. Do nádoby nalijte mléko, vejce, přidejte sůl a pepř. Pak přisypte lžíci mouky a míchejte, dokud se ingredience nespojí. Pokud je těstíčko stále řídké, přisypte další mouku a zpracujte až do požadované konzistence.
  2. Nyní si připravte salám a obalte ho v mouce. Pak ho ponořte do připravené směsi.
  3. Mezitím si rozpalte pánev a nalijte do ní přiměřené množství oleje.
  4. Vložte obalený salám na pánev a propékejte z obou stran na mírném plameni, aby se salám správně prohřál a těstíčko nebylo syrové, ale zlatavé a křupavé.

Jednoduchý studentský řízek máte hotový. Teď už jen vymyslet přílohu. Můžete podávat s bramborami, bramborovou kaší, nebo pečivem dle vašich preferencí. Nebo si z něj můžete připravit “hamburger” a vložit do housky.

Foto: Shutterstock

Těstíčko lze připravit i jinak

I s tímto pokrmem se dá experimentovat. Místo na pánvi můžete řízky usmažit v troubě, v tom případě vám stačí menší množství oleje. Nebo můžete vyzkoušet jiný typ těstíčka. Zkuste spojit 2 vejce, 100 g ementálu, 100 ml piva, hladkou mouku a uzenou papriku. Vše smíchejte a připravte stejným způsobem.

Kapsa se sýrem

Další z receptů je gothaj kapsa. Jde o oblíbený způsob. Připravený plátek gothaje rozříznete – vytvoříte kapsu, do které vložíte eidam a kolečko poličanu. Obalte kapsu v těstíčku z hladké mouky a osmažte do zlatova. Máte hotovo. Receptů na studentský řízek je mnoho, dá se obalit v klasickém trojobalu, nebo můžete experimentovat s různými druhy sýrů. Je také dobré pamatovat na co nejkvalitnější výběr surovin a nakupovat salám nejlépe u řezníka.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Libuše
Libuše
2 let

Možná v minulosti to mohlo být i k jídlu. Současný godhaj nežere ani náš pes.

Zdenka
Zdenka
2 let

Ta doba o které se píše je před 40_45 lety a ten gothaj byl levnej, v tu dobu.Tak jen se z toho nepos…hned se vztekat o to tu nejde.Jde o recept a nikdo nikoho nenutí si to uvařit.Aje to dobrý mne chutná.

Ivan
Ivan
2 let

A už jste v poslední době kupovali godhaj? Já ano a stojí za hovno, ne jak za “socíků”….

Jana
Jana
2 let

Pár korun? Gothaj je dražší než kus vepřového.

Iris
Iris
2 let

Autorko, na takové “delikatesy” jsme za socíku na kolejích neměli čas ani prostor – na oběd jsme chodili do menzy, kde byly jiné “pochoutky” a na kolejích jsme jedli špagety vařené v ešusu s konzervou, nebo jen s kečupem a sýrem, anebo jen konzervu s chlebem – kdo vám tohle nakecal, buď nikdy za socíku na kolejích nebyl, nebo se chtěl udělat zajímavým.
A dneska by mě ani nenapadlo “vařit” takový sajrajt 😛

Dáša
Dáša
2 let
Reply to  Iris

Pravda! Hlavně když se podíváme na cenu gothaje a masa😱tak se to fákt vyplatí🤣🤣🤣

Jarda
Jarda
2 let
Reply to  Dáša

V neděli jsem koupil kýtu za 99kč/kg a včera jsem dostal chuť na Gothajský salám, koupil jsem si ho v Globuse v Brně za 129kč/kg v celku, jinak je ještě dražší, tak kdepak máme levný studentský řízek, levnější je z kýty. Před půl rokem byla kýta v Kauflandu za 60kč/kg a gothaj v Globuse za 89kč/kg takže trend se nemění pořád je dražší než maso😀