Většina lidí nezvládá přípravu kynutého těsta. Rady hospodyněk, díky kterým to zvládnete správně

Těsto na vánočku nevyběhlo, pizza je příliš suchá, chléb nemá dostatek vzduchových bublinek. Všechny tyto momenty mají jednu společnou věc, chybu při přípravě kynutého těsta nebo drožďového kvásku. Kladete si často otázky, proč se některý z vašich plánovaných výtvorů nepovedl? Objevte triky hospodyněk, které ho v budoucnu dovedou k dokonalosti.

Jaký druh droždí vybrat?

Ať již zvolíte sušené droždí v sáčku nebo čerstvé, řiďte se následujícími pokyny a úspěch je zaručen. Rozdíl nastává především v množství. Čerstvého droždí je třeba přidat 2,5 krát tolik než sušeného.

Vlažná tekutina

V pekařině existují různé tipy, které pomohou při úspěšné přípravě těsta. Jednou ze základních rad je využití vlažné tekutiny. Málo kdo z nás ví, že k drožďovému kvásku není třeba využívat pouze mléko. To může být nahrazeno vodou případně rostlinným mlékem. Základem je správná teplota. Tekutina nesmí být ani příliš teplá ani studená. V prvním případě droždí zničíte, v druhém nikdy nevzejde.

Čekejte na bublinku

Reakce mezi tekutinou a droždím je velmi rychlá. Úspěch v podobě bublinek můžete pozorovat už po 5 až 10 minutách. Droždí totiž oproti tradičnímu žitnému kvásku nepotřebuje tolik času. Nenechte ho ale kvasit příliš dlouho, při nedodržení podmínek by se celý proces mohl zastavit.

Foto: Shutterstock

Sůl jako poslední

Ve většině receptů na různé druhy těsta je třeba přidat alespoň špetku soli. Nebuďte netrpělivý a vyčkejte až na poslední chvíli. Je důležité, aby připravovaný kvásek nepřišel do kontaktu se solí příliš brzy. Přidejte ji tedy až jako poslední po smíchání všech ingrediencí.

Držte ho v teple

Teplo je osvědčený základ každého kynutého receptu. Touto instrukcí se řiďte při přípravě těsta z žitného kvásky i těsta, které připravujete z kvasnic. Zároveň se vyhněte průvanu. Ideálním místem na odpočinutí těsta je teplý radiátor, trouba, kterou můžete nastavit na 35°C, nebo místo, kde svítí slunce.

Hlavně ho nevysušit

Vlhkost je, stejně jako teplo, pro přípravu těsta klíčová. Jak ale docílit toho, abyste i navzdory suchu, které je teplem způsobeno, udrželi těsto vláčné? Nejlepším pomocníkem je navlhčená utěrka, kterou těsto překryjete. Vlhké těsto ještě lépe nakyne.

Foto: Shutterstock, zdroj: marciatack.fr

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments