Špatná snídaně. Co v žádném případě nejíst na lačný žaludek

Snídaně může ovlivnit to, jak se budeme celý den cítit. Jde o nejdůležitější jídlo dne. Dodá nám energii a pomůže udržet optimální váhu. Které potraviny mohou dráždit váš žaludek, když je sníte nalačno?  

Některé pokrmy se do prázdného žaludku prostě nehodí. Mohou nám způsobit trávicí potíže a při dlouhodobé konzumaci poškodit střevní mikroflóru. Tím pak vznikají další zdravotní problémy. Zaměřte se na vhodné bílkoviny, zdravé tuky a živiny.

Citrusové šťávy

Začít svůj den sklenicí čerstvě vymačkané šťávy z citrusových plodů nemusí být dobrý nápad. Po ránu je velmi agresivní. Tato šťáva může v prázdném žaludku vyvolat gastritidu i alergie, pálení žáhy a přispět k rozvoji žaludečních vředů.

Studená voda

Po ránu by měla být voda vždy vlažná, nejlépe s trochou citronové šťávy pro rozběhnutí metabolismu. Studené tekutiny negativně ovlivňují naše zažívání.

Káva a černý čaj

Ranní káva a černý čaj nám podráždí žaludeční sliznici, mohou vyvolat pálení žáhy, gastritidu a dokonce negativně ovlivnit i činnost našich jater. Zvyšují kyselost, potlačují sekrece žaludečních šťáv, zpomalují proces trávení i metabolismus.

Banány

Banány se v těle tráví velmi pomalu a ráno nám mohou způsobit nadýmání nebo žaludeční nevolnosti. Doporučují se spíše jako odpolední svačina.

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina obsahuje kyseliny, které dráždí žaludeční sliznici a ty mohou po ránu vyvolat nevolnost. Rajčata například obsahují látky zahušťující žaludeční kyseliny a nestravitelný hlen, způsobují potíže s trávením, žaludeční vředy a kameny.

Jogurty

Jogurt se hodí spíše jako dopolední svačina. Po ránu nám mohou přitížit i obsažené prospěšné bakterie. Nejdříve je třeba trávení a metabolismus pořádně nastartovat.

Sladkosti a kynuté pečivo

Po ránu slinivka neprodukuje dostatek inzulínu, proto se sladkostem vyhněte, ať vám není těžko. Kynuté pečivo po ránu způsobuje plynatost, rozšiřuje žaludek a máte po něm brzy hlad. Velký nárůst krevního cukru v krvi následně zase velmi rychle klesá.

Vhodná snídaně

Dejte si ovesnou, pohankovou nebo kukuřičnou kaši, která obsahuje velké množství sacharidů, ale ne cukrů. Domácí varianta není plná cukru, tuku, barviv a konzervantů s medem a ovocem. Zkusit můžete i vejce, která obsahují bílkoviny, vitamíny, minerály a zdravé tuky. Zasytí vás na celé dopoledne, dají se připravit na mnoho způsobů a s celozrnným pečivem představují velmi zdravou snídani.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.