Špatné vejce nemusí zapáchat. Jednoduchý test odhalí, zda je dobré, aniž byste ho rozbili

Na většině potravin v lednici najdete datum spotřeby. Zelenina a ovoce vám zase na první pohled ukáže, zdali je čerstvá nebo se již rozkládá. Jak ale zjistit, jak jsou na tom vejce, aniž bychom se museli opatrně jedno po druhém rozbíjet? Existuje jednoduchý návod, jak to zjistit.

Pozor na nebezpečné pukavce

Po čichu, hmatu ani s pomocí zraku nelze poznat, v jaké stavu je vejce uvnitř. Může se tak klidně stát, že na pánev se slaninou rozklepnete zapáchající a zkažená vejce. Pukavec nezkazí jen jídlo, které zrovna připravujete, ale jeho ohromný zápach se ve vaší domácnosti může dlouze držet. Právě z toho důvodu je lepší zjistit jeho stav ještě dříve, než se jej rozhodnete rozbít.

Využijte nenákladné řešení

Magazín Healthline ovšem přišel s velmi jednoduchým a účinným řešením. K němu budete potřebovat jen širší sklenici nebo misku. Nádobu naplňte vodou a ponořte do ní testované vejce. Čerstvé vejce se obvykle ponoří až na dno, kde se maximálně mírně otočí. Staré vejce se ovšem pohupuje na hladině nebo klesne jen minimálně. V takovém případě jej ani nerozbíjejte a rovnou ho vyhoďte.  Vejce, které se zasekne přibližně v polovině nádoby je možné zkonzumovat, ale určitě jej neváhejte podrobit výraznější tepelné úpravě. Vejce v podobě naměkko si vždy dávejte jen v případě, že klesnou zcela na dno.

Foto: Shutterstock

Chcete se přesvědčit na vlastní oči?

Pokud se vejce ponořilo až na dno nádoby, ale stále nevěříte, podrobte jej dalšímu testování. Nejprve si prohlédněte povrch skořápky. Ta by měla být pevná, matná, bez poškození a skvrn. Následně jej opatrně rozklepněte a prohlédněte si barvu bílku. Konzumujte vejce jen ve chvíli, kdy je čirý, maximálně lehce bíle zabarvený. Dokonce i vůně by měla být příjemná bez výrazného aroma. Jakmile se bílek podobá spíš žlutému odstínu, raději použijte jiné vejce a vyhnete se tak zdravotním komplikacím.

Foto: Shutterstock, Zdroj: Healthline

Autor: Tereza Málková

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments