Špatné zprávy pro milovníky smoothie. Častá konzumace vede k obezitě

Dáte si několikrát denně smoothie, protože vás trápí chuť na sladkosti? Řešíte ovocným nebo zeleninovým koktejlem snídani nebo svačinu v domnění, že díky náhradě stravy zhubnete? Pak můžete být ohroženi obezitou ještě více! Ovocný cukr se rozkládá jinak a způsobuje mnohem větší následný hlad a pocit prázdného žaludku. Touha po sytém a tučném jídle je poté intenzivnější.

Výtečné a zdravé ovoce

Ovoce a samozřejmě i zelenina je nutnou a potřebnou součástí našeho jídelníčku. Obsahují vlákninu, vitamíny, minerály a mnoho antioxidantů. Problém nastává, když čerstvé plody nahradíte za džus. Přijímáte větší množství, než byste zkonzumovali, pokud byste si dali celý plod a ochuzujete se o vlákninu. Džus nebo smoothie vypijete mnohem rychleji, nedochází k důležitému kousání a pomalejšímu trávení. Vyšší glykemický index, který má ovoce je navíc možné snížit, když ovoce smícháte například s bílým jogurtem. U džusu tuto možnost nemáte.

Smoothie jako zdroj obezity

Pití džusů a smoothie by mělo patřit do jídelníčku jen v omezeném množství. Je to koncentrovaná fruktóza. Fruktóza je jednoduchý ovocný cukr. Tráví se v játrech a dává tělu výraznou touhu po další dávce. Člověk má mnohem větší pocit hladu a pokrmu, který následuje po džusu nebo smoothie, sní nesrovnatelně větší množství, než jaké by mu k pocitu sytosti stačilo ve chvíli před smoothie. Vysoká dávka fruktózy je zodpovědná i za naši roztěkanost a nervozitu.

Prospěšnější smoothie

V ovocném smoothie může být dokonce i více než 50 gramů cukru. Přijímáte tak jen cukr a v dané chvíli chybí tělu tuk a bílkoviny. Logicky si pak řekne o pořádnou porci pokrmu. Smoothie připravujte podle rovnice 3 ku 1. 3 porce zeleniny a jen jedna porce ovoce. Objem nápoje bude stejný, chuť bude stále nasládlá, ale dramaticky snížíte množství fruktózy. Domácí smoothie nikdy neřeďte džusem ale čistou vodou. Směs obohaťte i nějakým zdrojem tuku, třeba avokádem nebo oříškovou pastou.

Smoothie je v případě správného receptu a umírněného zařazení do vyváženého jídelníčku dobrým pomocníkem.

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.