Chcete jíst královsky, ale do výplaty ještě několik dní zbývá? V tom případě musíte vyzkoušet studentskou variantu řízku, který vám neudělá díru do peněženky. Vyrazte pro gothaj a hurá smažit.
Co budeme potřebovat?
- gothajský salám
- polohrubá mouka
- vejce
- strouhanka
- sůl a pepř
- pivo
- vepřové Sádlo
- slunečnicový olej
- příloha (brambory, pažitka, hořčice, červená cibule)
Řízky z gothaje
Gothajský salám nakrájíme na kolečka o výšce 1 cm. Ty pak ještě rozpůlíme napůl, lépe se pak salám obaluje. Nachystáme si trojobal. Do jedné misky nasypeme polohrubou mouku, do druhé rozklepneme a rozkvedláme dvě vejce (kdyby bylo třeba víc, přidáme), která mírně osolíme, opepříme a můžeme kápnout i trochu piva. Do třetí misky nasypeme strouhanku.
Všechny kousky salámu obalíme v mouce, vejci a strouhance. Až je máme všechny obaleny, tak ještě jednou obalíme ve vejci a strouhance. Není to tak nezbytné jako u smaženého sýra, ale docílíme tím lepší chuti.
Na pánvi rozehřejeme vepřové sádlo a slunečnicový olej. Dáme smažit obalený gothaj, během smažení kousky salámu přelíváme olejem se sádlem. Smažíme dozlatova, není třeba to přehánět.
Podáváme s vařenými bramborami, které omastíme sádlem s olejem a posypeme pažitkou. Jako oblohu použijeme ještě červenou cibuli a někteří si potrpí i na hořčici.
Co je vůbec gothaj?
V Československu se vyrábí a prodává od poloviny 70. let minulého století a ač nejde o tuzemský vynález, je považován za ryze českou pochoutku. Jeho název je odvozen od německého města Gotha, odkud salám pochází. Původní receptura určovala, že salám musel obsahovat z 65 % maso, zbytek tvořil kvalitní tuk, sůl, koření a voda. V 90. letech padla nutnost dodržovat státní normu, takže kvalita gothajského salámu šla strmě dolů, takže dostal nálepku levný a nekvalitní. Od roku 2008 gothajský salám musí obsahovat alespoň 40 % masa. Takže kdo ví, třeba se ještě dočkáme jeho vzestupu.
Foto: Shutterstock
Kilo kvalitního gothaje za 190 Kč i více
Nebo krkovička v akci za 109,90 Kč
No, přesně tak. Salám vyjde dráž.
Který hlupák vymyslel, že studentský rizek , obalovaný gothaj, se dělá kvůli nižší ceně. Tak cena slušného gothaje vás vyjde více jak 200,-Kč kilo , cena vepřové kýty seženete kolem stovky.