Sýry, po kterých půjde hubnutí samo. Stačí si jen vybrat

Sýr obsahuje bílkoviny, aminokyseliny, mastné kyseliny, vitamíny a minerály. A samozřejmě skvěle chutná! Snad každý z nás si mezi sýry vybere svého favorita. Nicméně není sýr jako sýr. Jednotlivé druhy sýrů se liší nejen svou chutí, ale také nutričními hodnotami. Které sýry si při hubnutí můžete bez výčitek dopřát?

Sýry nízkotučné

Ricotta – měkký italský sýr vyrobený ze syrovátky ve zbytcích mléka z výroby jiných sýrů. Obsahuje výrazně méně tuku a kalorií než další sýry. Snižuje cholesterol a působí proti rakovině.

Cottage – jemný, krémový sýr vyráběný ze sraženého kravského mléka. Nízkotučný a nízkokalorický. Jeho velkou předností je vitamín B12, který udržuje zdravé nervy a krevní buňky.

Mozzarella – měkký sýr s nízkým obsahem tuku a kalorií, původem z Itálie. Vyrábí se z buvolího nebo kravského mléka. Kromě výborné chuti má ještě jednu výhodu. Obsahuje probiotika, která jsou skvělá pro náš imunitní systém, zabraňují infekcím horních cest dýchacích a snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Feta – řecký sýr vyrobený z ovčího mléka. Obsahuje sice hodně sodíku, ale relativně málo kalorií. Feta je výživná hlavně díky fosforu (půl doporučeného denního příjmu dospělého člověka ve 100 g), který je důležitý pro zdraví kostí a zubů.

Foto: Shutterstock

Další sýry výborné pro zdraví

Čedar – polotvrdý sýr vyráběný z kravského mléka, pocházející z Anglie. Čedar sice obsahuje více tuku, kalorií a sodíku než jiné sýry, na druhou stranu je bohatý také na vitamíny, hlavně na vitamín K. Ten snižuje pravděpodobnost zlomeniny kostí a je prospěšný také pro zdraví srdce, protože zabraňuje zvápenatění tepen.  

Kozí sýr – sýr s jemnou strukturou a pikantní chutí, vyráběn z kozího mléka. Oproti jiným sýrům je dost tučný. Obsahuje vitamín A, který působí blahodárně na oči a vidění za špatných světelných podmínek. Navíc oligosacharidy z kozího mléka pomáhají chránit tělo před nemocemi.

Plísňový sýr (Niva, Gorgonzola, Roquefort) – sýr velmi bohatý na vápník, přesto bychom jeho konzumaci neměli přehánět kvůli velmi vysokému obsahu sodíku.

Švýcarský sýr (odrůdy ementálu) – výborný zdroj bílkovin. Obsahuje bakterii Lactobacillus helveticus, která má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Pomáhá předcházet nemocem, snižuje únavu a poškození svalů.

Sýry jsou v rozumné míře zdraví prospěšné, takže se je neobávejte zařadit do jídelníčku, i když plánujete shodit pár kilo.

Foto: Shutterstock, zdroj: Medicalnewstoday

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments