Vědci varují před jídlem, které způsobuje poškození mozku. Dosud bylo považováno za zdravé

Ačkoliv jsou dnes přední vědecké a lékařské kapacity napřeny směrem k výzkumu skutečných příčin a léčby demence, která v současné době představuje skutečný strašák lidstva, je třeba stále konstatovat, že skutečně přelomové objevy, jež by znamenaly zvrat v možnostech léčby, zatím nepřicházejí. Výzkumy však přeci jen přinášejí dílčí zjištění, podle nichž se můžeme zařídit. Například nekonzumovat potraviny, které prokazatelně mozek poškozují a vedou k poklesu jeho funkcí.

Efekt anglické snídaně

Některé pokrmy zkrátka dokáží negativně ovlivňovat mozek a jejich konzumace pravděpodobně silně souvisí s riziky různých forem demence, například Alzheimerovy choroby. Nejnovější výzkum teď uvedl, že rozpad mozkových funkcí výrazně urychlují pečené fazole.

Nejde ani tak o samotné fazole, jako spíše způsob, jakým jsou připravovány. Již řada dřívějších studií totiž deklarovala, že zpracované či ultra zpracované potraviny nejsou pohromou jen pro kardiovaskulární systém, ale také pro mozek. A právě pečené fazole v konzervě k takovým patří.

Zjištění byla publikována v časopise Journal of Clinical Nutrition, přičemž pečené fazole zde byly svou škodlivostí na mozek přirovnány k různým smaženým pokrmům. “Pečené fazole jsou obvykle konzumovány jako součást anglické snídaně, která obsahuje další zpracované potraviny jako slaninu či jiné smažené pokrmy,” uvádí studie.

Foto: Shutterstock

U fazolí je klíčová úprava

Podle vědců je možný i souběh škodlivých efektů takto zpracovaných potravin. Nemusí tak jít vyloženě o škodlivost fazolí jako takových, ale skutečnost, že lidé je nejčastěji konzumují s dalšími nezdravými potravinami.

Vědci každopádně zjistili, že smažená jídla způsobují zánětlivé procesy v mozku, které poškozují cévy, jež zásobují tento klíčový orgán v hlavě. Když pak mozek není dostatečně prokrvený, nemůže správně fungovat a jeho části postupně odumírají.

Smažená a zpracovaná jídla také uvolňují chemikálii známou jako AGE, tedy oxidační glyko toxiny, které jsou předpokladem pro rozpad mozkových funkcí.

Je přitom paradoxem, že samotné fazole jsou skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které jsou zásadní pro správnou funkci mozku. Jakmile jsou ale zpracované a navíc ještě součástí anglické snídaně, promění se ve velký problém.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Inela
Inela
2 let

V životě jsem neslyšela o protlaku v guláši 🙄🙄🙄

Jindra
Jindra
2 let
Reply to  Inela

Máte svatou pravdu!!!