Téměř každý chybuje při přípravě palačinkového těsta. Jaký je ale správný postup?

Kdo by nemiloval palačinky? Tuto sladkou a chutnou dobrotu si oblíbilo mnoho lidí, ať už dětí či dospělých, palačinky jsou jistě vynikající. Mnoho lidí má palačinkové těsto spojené s čímsi jednoduchým, nenáročným a rychlým, ale připravit dokonalé palačinky, které jsou hedvábné, vláčné, netrhají se a lze je snadno otočit, není mnohdy jen tak. Aby byly výsledné palačinky vždy dokonalé, zkuste to podle níže uvedeného receptu.  

Několik málo faktů o přípravě palačinek

Těsto na tuto lahodnou dobrotu je jednoduché a složené ze základních potravin, jako je vejce, mléko, mouka a malá špetka soli pro zvýraznění chuti. Vymíchané těsto musí být hladké a bez hrudek. K tomuto kroku si dopomůžete pomocí síta. Dříve, než začnete připravovat těsto, vyšlehejte vejce, přidejte mléko, promíchejte a v druhé míse prosejte hladkou mouku k níž přidáte malou špetku soli. Ve výsledku budou palačinky více hedvábné a nebudou tolik tuhé. 

Následující krok doporučujeme nikdy nevynechávat. Má totiž kladný vliv na mouku, která potřebuje čas na to, aby nabobtnala a spojila se s ostatními surovinami. A pokud si říkáte „nechybí tomu těstu náhodou cukr?” Odpovíme vám, že rozhodně ne. Pokud zamícháte cukr do těsta, začne se dříve připalovat. A to z důvodu karamelizace cukru. 

Pro smažení palačinek si vyberte pánev s nepřilnavým povrchem a nízkým okrajem, aby se palačinky dobře obracely. / Foto: Shutterstock

Recept na vláčné palačinky

Ještě, než se pustíme do přípravy samotného těsta, je dobré se zmínit o pánvi, na které budete palačinky smažit. Samozřejmě by to měla být ta, která má nepřilnavý povrch a má nízké okraje, aby se vám palačinky dobře obracely. A na čem správně palačinky smažit? Velmi chutné je máslo, ale pro vláčnost a zdokonalení výsledku je vhodnou volbou sádlo. Je třeba ovšem počítat s tím, že palačinka může být mírně cítit po vepřovým sádle. 

Na těsto si připravte tyto suroviny: 

  • 125 mililitrů plnotučného mléka
  • 70 gramů prosáté hladké mouky
  • 1 kus vejce velikosti M
  • malá špetka soli
  • máslo nebo sádlo na smažení

Nejdříve si prosejte mouku a v další míse smíchejte vejce s mlékem. Následně veškeré suroviny smíchejte dohromady a nechte těsto přibližně půl hodiny odpočinout. Vezměte si pánev a rozehřejte na ní čajovou lžičku másla či sádla. Jakmile je tuk rozehřátý, nalijte na pánev trochu těsta a pomocí pohybu ruky rozlijte těsto po celé pánvi. Snižte plamen a opékejte palačinku z každé strany dozlatova.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
5 měsíců

Žádný cukr a smažím na kapce oleje. Ingredience dle odhadu, dle hustoty, máslo zkusím.

Věra
Věra
5 měsíců

Nejsem si jistá, zda uvedené množství surovin bude aspoň 1 porce.

Veronika
Veronika
3 měsíců
Reply to  Věra

Malo by z toho vyjsť 6 palaciniek