Desetiminutové bramborové knedlíky bez mouky a vajec. Stokrát lepší než těsto z mouky

Bramborové knedlíky patří ke stálicím české kuchyně. Připravují se jako příloha nebo jako samostatný pokrm, doplněný nejčastěji uzeným či mletým masem, cibulkou a zelím. Jejich příprava není nijak složitá, dokonce se při ní obejdete i bez vajec a mouky.

Klasika, která neomrzí

Historie knedlíků je velmi dlouhá – první varianty byly známé už ve starověku. Modernější verze se začaly objevovat v 19. století. Typickou a běžně dostupnou surovinou v našich končinách byly brambory, takže bramborové knedlíky na sebe nenechaly dlouho čekat. V Čechách se jedly spíše nasladko, sypané strouhankou, zatímco na Moravě a ve Slezsku se konzumovaly s osmaženou  cibulkou a škvarky. Postupně se začaly plnit také nejrůznějšími ingrediencemi – masem, švestkami nebo třeba strouhanými jablky.

Obliba bramborových knedlíků přetrvává dodnes. Dají se uvařit z nejrůznějších instantních směsí, ale to samozřejmě není ono. Dejte raději přednost vlastnímu těstu. Je sice pracnější, ale odměnou vám bude vynikající pochoutka. Vyzkoušet můžete třeba snadný recept, do nějž nebudete potřebovat ani mouku, ani vejce. Pokud tedy těmto dvěma surovinám z nějakého důvodu neholdujete nebo je prostě zrovna nemáte k dispozici, inspirujte se postupem níže. Uvidíte, že nebudete litovat a všichni strávníci si i na takto jednoduchých knedlících pochutnají.

Foto: Shutterstock

Recept na bramborové knedlíky

Suroviny:

  • 1 kg brambory
  • 250 g bramborového škrobu
  • Sůl

Postup:

Brambory nejprve uvařte ve slupce. Ideální je volit varný typ C, případně univerzální typ B. Vařte spíše do poloměkka. Pozor, abyste je nerozvařili, pak by se vám s nimi špatně pracovalo.

Po vychladnutí brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Smíchejte se škrobem a uhněťte do kompaktního těsta. Z toho následně utvořte malé kuličky, které ihned vložte do vroucí vody. Povařte je zhruba dvě až tři minuty. Poté je vytáhněte z vody nejlépe pomocí děrované naběračky.

Podávat je můžete třeba s uzeným masem a se zelím.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
1 rok

Bramborový knedlík má po staletí jasně daný recept. To vaše by chtělo pojmenovat nějak jinak.

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Karel

Souhlas.
Navrhovala bych pojmenování bramboroví slizáci…

Jana
Jana
1 rok
Reply to  Iris

Výstižné!