Tento nápoj dramaticky zvyšuje riziko infarktu a mozkové mrtvice. A to i v malém množství, varují lékaři

Kardiovaskulárních onemocnění, mezi které patří infarkt či mozková mrtvice, neustále přibývá. Jde o nejčastější příčinu úmrtí, a to ještě nemluvíme o vážných následcích těch, kdo přežijí. Přesto však lidé konzumují nápoje, které riziko těchto nemocí významně zvyšují.

Alkohol škodí v jakémkoliv množství

Nová studie provedená na více než 300 tisících lidí rozbila mýtus o přiměřené konzumaci alkoholu. O té mnozí tvrdili, že neškodí a naopak může být prospěšná. Ve skutečnosti ale ani malé množství piva nebo vína tělu nijak neprospěje.

Je to dokonce přesně naopak. Riziko infarktu či mozkové mrtvice je vyšší u těch, kdo pijí alkohol střídmě, než u těch, kdo ho nepijí vůbec. Studie přitom byla provedena na lidech, kteří do té doby neměli žádnou epizodu kardiovaskulárních onemocnění.

Zdravotní výhoda z malé až střední konzumace alkoholu je tím největším mýtem od doby, kdy se tvrdilo, že je pro nás kouření dobré,” uvedl hlavní autor studie, doktor Rudolph Schutte. Ten upozornil na některé výzkumy, které skutečně uvádějí, že přiměřená konzumace alkoholu může být prospěšná.

Foto: Shutterstock

Dosavadní výzkumy byly mylné

Doktor však uvádí, že je to dáno nesprávně zvolenou referenční skupinou, kterou musí reprezentovat čistí abstinenti. Podle něj byli do kontrolních skupin často vybíráni lidé, kteří přestali pít alkohol kvůli svému špatnému zdraví. To je ale chybné, protože tito mají sami o sobě vyšší riziko dalších problémů, a tak srovnání s takovou skupinou není vypovídající.

Slyšeli jsme hodně o tom, že třeba konzumenti vína mají nižší riziko koronárních nemocí, ale naše data jednoznačně ukazují, že jejich riziko není nižší, ale vyšší,” uvedl doktor Schutte.

Studie se zaobírala zhodnocením doporučené maximální dávky, která je britskými zdravotními úřady stanovena na 14 půllitrů piva týdně. Ukázalo se však, že každého jeden a půl půllitru vedlo ke 23% zvýšení rizika kardiovaskulární příhody v podobě infarktu nebo mrtvice.

Foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Mám návrh – pojďme se ožrat! Přece tělo má jít do hrobu zhuntované – představte si, že budeme úplně zdraví a praští nás do hlavy meteorit – no to by bylo k vzteku – tolik odříkání a nakonec toto… 😀