Oblíbený nápoj způsobuje rakovinu, zjistili vědci. Pijeme ho každý den ve velkém

Rakovina je stále nejčastější příčinou úmrtí na celém světě. Po velkých medicínských průlomech v posledních desetiletích, které přeci jen přinesly pro pacienty lepší vyhlídky, se srážení negativních statistik poněkud zpomalilo, protože je pořád obtížnější přicházet s ještě účinnějšími metodami léčby.

Teplota hraje významnou roli

Lékaři i vědci proto apelují na lidi, aby nepodceňovali především prevenci. Předně by neměli holdovat nezdravému životnímu stylu a vyvarovat se některých potravin, které riziko rakoviny významně zvyšují. Na toto téma přitom probíhá velké množství studií, které odhalují další a další problematické záležitosti.

Nově se ukázalo, že rakovinu mohou způsobit i tak běžné a obecně za zdravé považované teplé nápoje. Konkrétně jsou spojeny s vyšším rizikem rakoviny jícnu. K tomuto závěru dospěla studie publikovaná v časopise International Journal of Cancer.

Foto: Shutterstock

Jednoznačné závěry

Káva, čaj nebo maté mohou způsobit rakovinu jícnu, a to prostřednictvím termálního poranění sliznice jícnu,” uvádějí vědci ve své práci. “Z tohoto důvodu může být rakovina jícnu způsobena teplotním poškozením velmi častá v populacích, kde je zvykem konzumovat horké nápoje.

Vědci k těmto závěrům dospěli po vyhodnocení obrovského množství dat z celého světa, které pochází z nejrůznějších studií. Nejde přitom o kdovíjak převratný objev, jako spíše o potvrzení předchozích výzkumů.

Například v roce 2020 vyšla v časopise European Journal of Cancer Prevention práce, která označila velmi teplé nápoje (nad 65°C) za významný rizikový faktor právě rakoviny jícnu. Mezi další rizikové faktory patří především věk, kdy se toto onemocnění objevuje u starších 75 let, a také pohlaví, kdy častěji jsou postiženi muži.

Foto: Shutterstock, zdroje: International Journal of Cancer, European Journal of Cancer Prevention

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Katja
Katja
2 let

Kávu piji zásadně studenou, nebo vlažnou… To se mám taky bát? Jděte už do háje s věčným strašením. Není dne,abych, když si otevřu Google, na mě nevyskočilo nějaké bububu rakovinou – z toho, či onoho. Téma “Covid” už je zřejmě ohrané, tak aby bylo o čem psát. Tím nesnižuji závažnost tématu onkologických onemocnění, nebo aktuálně covid 19. Ale uvítala bych serióznější články…

Ivan
Ivan
2 let
Reply to  Katja

Tak hledej, Comusav, CDS, Borax, DMSO …..aj.

Iris
Iris
2 let

Znám spoustu starých lidí (nad 80 let), kteří si nedovedou představit, že by polévku, čaj nebo kávu jedli či pili jinak, než téměř ještě vařící – pozoruhodné je, že rakovinu jícnu nemá nikdo z nich – ani ti, kteří již zemřeli – na žádnou rakovinu – můj děda musel mít polévku zásadně skoro vařící. Já bych to nedala – opařila bych si minimálně jazyk, ale jim to zjevně nevadilo a nevadí. Jestli to nebude spíš tím, o čem se nemluví – složením dnešní potravy – chemikálie, které klidně můžou postupně naleptávat sliznici a možná je jedno, jestli je konzumujeme studené… Číst vice »

Květa
Květa
2 let
Reply to  Iris

Naprosto s Vámi souhlasím.