Těsto na francouzské palačinky. Od klasického se liší jedinou surovinou a je mnohem lepší

Kdo by nemiloval palačinky? Jsou jednoduché a rychlé a spolu s marmeládou, šlehačkou, ovocem či zmrzlinou vykouzlí úsměv na tváři dětem i dospělým. Pokud si ovšem chcete pochutnat na trochu odlišné verzi, zkuste se inspirovat francouzskou variantou zvanou crêpes.

Sladké pokušení přímo z Paříže

Historie palačinek se začala psát před mnoha tisíci léty. Jejich „předky“ byly totiž nejrůznější pšeničné placky, které si lidé připravovali opékáním na kameni. Od té doby se samozřejmě vyvinuly do mnoha podob a variací. Ty, které si běžně smažíme dnes, jsou dost možná inspirované francouzskými crêpes. Váže se k tomu zajímavý příběh.

Maďarský hrabě Esterházy byl údajně pozván do Paříže na banket krále Ludvíka XIV. Hrabě si s sebou vzal svého kuchaře jménem Francisco Palaccini. Ten měl za úkol poohlédnout se po specialitách francouzské kuchyně. Nejvíce ho zaujaly tenké pocukrované placky – crêpes.

Po návratu domů je začal připravovat, ovšem po svém. Dělal je trochu tlustší, mazal marmeládou a místo skládání je motal do ruličky. A slavil s nimi nesmírný úspěch.

To, že dostaly palačinky své jméno právě po kuchaři Palaccinim, se přímo nabízí. Bohužel se jedná jen o nepotvrzenou legendu.

Prozaičtější teorie tvrdí, že slovo „palačinka“ vzniklo z latinského „placenta“, což znamená nejen plodové lůžko, ale také plochý koláč.

Foto: Shutterstock

Recept na francouzské palačinky

A jak si tedy francouzské crêpes připravit? Je to jednoduché – do klasického těsta se navíc přidává ještě máslo, na kterém se tyto placky taky smaží. Dělají se tenčí a obvykle se jí jenom s cukrem.

Suroviny:

  • ½ kila mouky
  • 1 litr mléka
  • 250 g cukru krystal
  • 3 vejce
  • kousek másla do těsta a další na smažení
  • špetku soli

Postup:

Smíchejte mouku, cukr, sůl, vejce a trochu mléka. Vše rozmíchejte na hladké, hutné těsto. Poté přidejte rozpuštěné máslo a zbytek mléka, tak aby měla směs požadovanou konzistenci. Nejlepší je nechat těsto následně asi hodinku odležet.

Povrch pánve pak potírejte kouskem másla a lijte na něj těsto tak, aby byly výsledné placky co nejtenčí. Hotové je složte do trojúhelníku. Pokud vám jen cukr nestačí, můžete si je polít třeba javorovým sirupem.

Foto: Shutterstock, zdroj: Allrecipes

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
2 let

No palačinky miluji a skusim tento recept když je začnu dělat tak mám vrchovaty talíř také je skvělý palacinek dort s tvarohovou citronovim krémem