Potraviny, o kterých většina lidí neví, že je může zmrazit. Můžete tak hodně ušetřit

Zmrazování potravin je považováno za velmi dobrý způsob uchování potravin. Díky tomu se na určitou dobu zakonzervují a zachovají si mnoho živin. Dejte si však pozor, jakým způsobem, v čem a na jak dlouho jednotlivé potraviny zmrazíte.

Jakým způsobem zamrazovat potraviny

Potraviny zamrazované v nevhodných obalech mohou ztratit chuť a rychleji se kazit. Vždy používejte nádoby a sáčky vhodné ke zmrazování. Nejlepší jsou potraviny vakuované. Vždy se snažte o to, aby v obalech zůstalo co nejméně vzduchu. Nezamrazujte potraviny s vysokým obsahem tuku, vody a soli.

Zamrazení mléka

Pamatujte na to, že tekutiny při mrazení zvětší svůj objem. Nedávejte je do sklenic, ale do plastové láhve či dózy, kde necháte dostatek prostoru a nenaplňujte nádoby až po okraj. Vydrží vám měsíc. Mléko po rozmražení před použitím protřepte.

Zamrazení sýrů a jogurtů

Pro zmražení se hodí tvrdé sýry. Do mrazničky je můžete uložit jako bloček, na plátky i nastrouhané v plastové nádobě. Ze strouhaného sýru si pak odeberete jen tolik, kolik budete opravdu potřebovat. Na léto si můžete zmrazit i jogurt místo zmrzliny.

Zkuste zamrazit vejce

Do mrazničky nedávejte celá vajíčka ve skořápce, aby vám tam neexplodovala. Po rozklepnutí dejte vejce do formy na muffiny a dejte v plastových sáčcích či nádobách zamrazit. Můžete si oddělit bílky a žloutky, které využijete na vaření a pečení.

Rýže a těstoviny vydrží v mrazničce až 3 měsíce. Uvařené a vychladlé je zmrazte na plechu, ať se neslepí, pak je přendejte do jiné nádoby, sáčku. / Foto: Shutterstock

Zmrazování pečiva

Na pečivo použijte plastové kapsy na zmrazování a zamezte přístupu vzduchu. Nedávejte ho do sáčku teplé, jinak se zapaří. Plíseň vzniká už za 24 hodin. Proto nám také častěji plesniví pečivo vyrobené ze zmrazeného polotovaru, se kterým se při výrobě nevhodně zachází. Chléb předem nakrájejte a pečivo skladujte 3 měsíce.

Rýže a těstoviny

Rýže a těstoviny vydrží v mrazničce až 3 měsíce bez ztráty chutě, živin i konzistence. Uvařené a vychladlé je zmrazte na plechu, ať se neslepí. Pak je dejte do jiné nádoby.

Čokoláda v mrazáku

Čokoládu dejte před zmrazením nejdříve na pár hodin do chladničky. Teplota se v ní snižuje pomaleji a uchová si tvar i chuť. Při rozmrazení ji zase dejte do lednice.

Foto: Shutterstock, zdroj: Mirror

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments