Toto jsou nejčastější chyby při přípravě kávy

Patříte k těm, kteří si dokáží dokonale užít šálek dobré kávy? Pak byste měli vědět, že i káva, kterou si připravujete doma, může chutnat ještě lépe. Stačí, když se vyvarujete několika základním chybám při její přípravě.

1. Nekupujete kvalitní kávu

Základem každé dobré kávy jsou zejména kvalitní kávová zrna. Nejlépe uděláte, když si necháte poradit ve specializovaných obchodech s kávou nebo v místní pražírně. Důležité je, aby byla káva čerstvě upražená, což poznáte podle jejího intenzivní vůně. Otestujte si několik druhů kávy a najděte si tu svou chuť.

Avšak pozor, pokud už jednou narazíte na opravdu kvalitní kávu, nekupujte si jí do zásoby příliš mnoho. Složky, které jí dodávají nejlepší chuť, totiž postupem času vyprchají. Aroma při zrnkové kávě vyprchá již za dva měsíce, při mleté ​​je to ještě mnohem dříve. Pokud si tedy můžete vybrat, zvolte raději kávu zrnkovou. Nejenže čerstvě namletá káva chutná nejlépe, ale navíc si ji můžete umlít doma dle vlastních potřeb – příprava každého typu kávy totiž vyžaduje jiný stupeň mletí.

Náš tip: Pořiďte si mlýnek na kávu, který vám umožní nastavení požadované hrubosti mletí. Při nákupu vám pomůže ušetřit Alza sleva nebo také Datart slevový kód.

2. Neskladujete kávu správně

Pokud již kvalitní kávu máte, věnujte pozornost i její správnému skladování. Neskladujte ji na vlhkém, teplém a světlém místě. Nejlépe uděláte, když kávu přeložíte do neprůhledné a vzduchotěsné dózy a budete ji skladovat v suchu při pokojové teplotě.

3. Neznáte správné dávkování

Pokud se vám zdá, že vaše káva je každý jednou jiná, problém může být v různém dávkování. Pokud si kávu do šálku nasypete a zalijete takříkajíc “od oka”, někdy může být příliš slabá, jindy zas příliš silná. Pokud si tedy chcete kávu opravdu vychutnat, zjistěte si správné dávkování a investujte pár eur do odměrky nebo malé kuchyňské váhy. Například na přípravu espressa potřebujete přibližně 7-9 gramů mleté ​​kávy.

Podobně je to i s vodou. Pokud jste zvyklý připravovat kávu do velké šálky, zkuste to jinak. Nejintenzivnější chuť a vůni dosáhnete, pokud kávu připravíte z menšího množství vody.

4. Nemáte kvalitní vodu

Možná se vám to bude zdát neuvěřitelné, ale výslednou chuť kávy do značné míry ovlivňuje i kvalita vody, ze které ji připravujete. Ve většině domácností je totiž voda tvrdá nebo měkká. I ta nejkvalitnější voda z vodovodu obsahuje různé minerály a nemá neutrální chuť. Při vaření kávy proto používejte filtrovanou nebo balenou vodu. Rozdíl určitě poznáte.

A když už jsme u vody – věděli jste, že ideální teplota vody pro přípravu kávy se pohybuje mezi 90,6 ° C a 96,1 ° C? Právě při takové teplotě dochází ke správnému uvolňování potřebných složek.

5. Nestaráte se o spotřebiče

Ať už připravujete kávu v automatickém kávovaru nebo používáte rychlovarnou konvici či french press, základem by měla být jejich čistota. U každého z nich je třeba pravidelné čištění, aby v nich nezůstávaly vodní kámen, zbytky staré kávy a jiné usazeniny. Důležitá je také výměna filtru. Při kávovarech dbejte i na občasné odvápnění přístroje.


Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments