Tři oblíbená jídla, která rozjedou rakovinu střev. Jaké porce jsou ještě bezpečné

Že stravování hraje významnou roli v prevenci nejrůznějších nemocí, jistě není třeba opakovat. V případě jedné závažné choroby to ale platí ještě více než u jiných. Nejde o nic jiného než rakovinu střev. Ačkoliv i zde hrají roli jiné faktory, například genetika, lékaři se shodují v tom, že nejvýznamnější díl připadá právě na životosprávu.

Z tohoto pohledu tak není vůbec pozitivní, že k evropským “premiantům” z hlediska výskytu tohoto onemocnění patří Česká republika. Zde jde o jeden z nejčastějších nádorů. Tak nějak z toho bohužel plyne, že se Češi nestravují vůbec zdravě. V čem tedy může být hlavní problém?

Alkohol

Ačkoliv nejde přímo o jídlo, je to právě alkohol, který se nejvýznamnější měrou podepisuje na vzniku rakoviny střev. Jak vidno, alkoholické nápoje nepoškozují pouze játra, ale i jiné orgány. Možná vám nepřipadá, že pijete příliš, ale i relativně malé, avšak pravidelné množství alkoholu může napáchat velké škody, a to i v podobě každodenního vína nebo piva. Bezpečnou dávku alkoholu představuje 14 standardizovaných jednotek týdně. Za jednou jednotkou se přitom představte třetinku piva nebo jedno deci vína.

Foto: Shutterstock

Červené maso

Z hlediska prevence rakoviny střev Čechům příliš nenahrává tuzemská kuchyně. Zatímco například ta středomořská je postavena na rybách, u nás se holduje především červenému masu, tedy vepřovému, hovězímu nebo skopovému. Nejsou výjimkou případy, kdy si lidé dopřejí i dvě porce takového masa denně. To by přitom měla být spíše týdenní dávka. Lékaři doporučují omezit příjem červeného masa na 500 gramů za týden.

Uzeniny

Hotovou pohromou pro střeva je potom zpracované maso, tedy především nejrůznější uzeniny. Opět platí, že jsou u nás velmi oblíbené. Pokud si tak někdo dá k obědu a večeři červené maso a ke snídani deset deka salámu nebo párků, jakoby si tuto nepříjemnou diagnózu rovnou rezervoval. V případě uzenin lékaři ani doporučené množství neudávají, ale rovnou říkají, aby se jim lidé maximálně vyhýbali.

Foto: Shutterstock, zdroje: WebMD, Cancer.org

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
7 měsíců

Evidentně toho o středomořské kuchyni moc nevíte – konzumace jehněčího a kozího masa je běžná (obě masa jsou červená) také spotřeba mladého vepřového masa není tak zanedbatelná. Středomoří je velká oblast a ne všude se jí totéž. Ryby už dneska taky nemají na stole každý den. A zeleninu mají čerstvou po většinu roku – což je taky o něčem jiném.