Tyto potraviny způsobují malé záněty v těle. Dlouhodobě ničí organismus

Zánět je varovným příznakem, že není vše tak, jak by mělo být. Zánětem tělo upozorní, že se něco děje. Přesto, že působí neškodně a většinou jde snadno vyléčit, může mít závažné důsledky. Pokud se často opakuje, stane se chronickým a může vést k závažným onemocněním, jako je cukrovka, artritida, nebo k srdečním potížím. Může stát i za nadváhou a kožním ekzémem. Zánět v těle má mimo jiné i souvislost s tím, co jíme. Je důležité vědět, které potraviny mohou stát za našimi zdravotními potížemi.  Které potraviny vám mohou škodit?

Přidané cukry

Přidané cukry obsahuje velké množství potravin. Jsou přidány i tam, kde bychom to nečekali. Kromě sušenek a cereálií se vyskytují často i v běžném pečivu, ve slaných pochutinách a v rozpustných nápojích pro děti. Jsou častou příčinou zánětů především kvůli množství, které přijímáte. Přebytek cukrů se ukládá do tukových buněk a následně přibíráte, navíc negativně ovlivňuje náš metabolismus.

Jak je to s masem?

Záleží na tom, jak je maso zpracované. Něco jiné je čerstvé, nezpracované maso od farmáře a něco jiného maso, které je nasolené, uzené nebo fermentované. Obzvlášť červené maso obsahuje mnoho nasycených tuků, což vede k zánětům. K nevhodným patří především uzeniny, sušené maso, ale i slanina. Nadměrný příjem může vést ke vzniku zánětů, ale i vážnějším onemocněním, jako je rakovina nebo srdeční onemocnění.

S konzumací červeného masa bychom to neměli přehánět. K nevhodným patří zejména uzeniny, sušené maso, ale i slanina. / Foto: Shutterstock

Omega-6 kyseliny

Omega-6 jsou tuky, na které je potřeba dát si pozor a jejich množství v jídelníčku mít pod kontrolou. Určitě množství je jich potřeba, ale pokud jich přijímáte moc, přispívají k zánětům v těle. Měli byste jich přijímat adekvátní množství a ve správném poměru s Omega-3.

Rafinované sacharidy

Konzumujete je denně. Jedná se o výrobky z bílé mouky, jako je pečivo, sušenky, ale i bílá rýže nebo hranolky. Pokud je nahradíte celozrnnou alternativou, prokážete tím svému tělu velkou službu. Celozrnné produkty, které se déle tráví, nezpůsobí ve vašem těle tolik škody. Zařaďte do svého jídelníčku více zdravých pokrmů, aby bylo tělo v rovnováze a záněty eliminujete.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
9 měsíců

A už je tu ten nesmysl zas! To od sebe, autorky, opisujete?
Rafinované sacharidy – budiž – rafinovaný cukr známe všichni, rafinovaný škrob – to už ne každý ví, co to je – ale vy byste to vědět měla.
Vysvětlíte mi tedy, jak probíhá rafinace škrobu u hranolek z brambor? Vsadím se s vámi, že ani nevíte, co to rafinace je.

Jak chcete docílit, aby vám někdo něco věřil, když v každém článku vyprodukujete pár luxusních kidů, které o vás prozrazují, že máte základní neznalosti.