Ukládáte pečivo do mrazáku? Hrozná chyba, větší už se udělat nedá

Mrazák je velkým pomocníkem a můžeme ho využít k uskladnění celé řady různých potravin na později. V poslední době převážil pocit, že do mrazáku patří prakticky vše, co nemůžeme hned spotřebovat, případně jde o dobrý způsob, jak si dělat v domácnosti zásoby.

Jednoduché, avšak rizikové

Vždyť komu by se chtělo každé ráno chodit pro čerstvé pečivo. Když si ho nakoupíte větší množství, můžete ho přeci dát do mrazáku a ráno si pár kousků rozmrazit. Chutná jako čerstvé. Jakkoliv je to příjemné a komfortní, není to vůbec vhodné.

Člověk by měl znát základní vlastnosti pečiva a především skutečnost, že jde o typ potraviny, ve které se rychle tvoří plíseň. Nepředstavujte si hned takovou, kterou spatříte na první pohled. Plíseň může být v pečivu přítomná, aniž byste jí viděli. Obvykle k plesnivění dochází už 48 hodin po tom, co pečivo vytáhnete z trouby.

Pakliže vložíte pečivo do mrazáku, dojde k zastavení procesu plesnivění, avšak nikoliv k jeho ukončení. Nemůžete nikdy vědět, zda pečivo, které do mrazáku dáváte, už náhodou nezačalo plesnivět. Velkou chybou je také vložení čerstvého a teplého pečiva do mrazáku. To totiž tvorbu plísní ještě více urychlí.

Foto: Shutterstock

Vlhkost pečivu nesvědčí

Pakliže už plíseň v pečivu je, ve chvíli, kdy dochází k jeho rozmrazování, tento proces rychle postupuje, protože je pečivo velmi vlhké. Když už plně rozmrzne, může být proces plesnivění v již velmi pokročilé fázi.

Někteří lidé dávají pečivo do lednice. Ale ani to není správné, protože i zde panuje značná vlhkost, což vede k podpoře plísní. Není to vhodné ani proto, že v lednici se nachází množství dalších potravin, které mohou být tímto procesem kontaminovány.

Pokud jde o ideální způsob skladování pečiva, potom nejjednodušší radou je, abyste ho skladovali co možná nejméně. Nejlepší je konzumovat vždy čerstvé pečivo krátce po upečení. Čím déle je od tohoto bodu, tím je to rizikovější. Pakliže už ale třeba chléb chcete uchovat na později, pak ho zabalte do utěrky nebo plátěného sáčku. Vždy ho ale nechte řádně vychladnout. Látka by také měla být čistá.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Lenka
Lenka
1 rok

Se divím, že ještě žijeme. Ať je to jak chce, s plísněmi, viry, bakteriemi atd. jsme holt žili, žijeme a žít budeme. Lidský organismus má mechanizmy, kterými se s nežádoucími organizmy dokáže poprat. V jiném případě by lidstvo už dávno vyhynulo. Takže jeden rohlík či krajíc chleba z mrazáku nás určitě jen tak neskolí. Osobně skladuji pečivo v mrazáku a celá rodina se těší plnému zdraví. Žijeme na vesnici, kde obchod dávno skončil a jezdit, byť jen ob den, do města, by se rozhodně nedalo.

Peto
Peto
1 rok

Od kedy sme kúpili prvý mrazak, stále sme mrazili pečivo a sme tu.