Umíte správně zahustit guláš? Chléb je špatně, sáhněte po jiné surovině

Guláš je u nás oblíbený pokrm, který si často děláme ke slavnostnímu obědu. Hutná, méně či více ostrá omáčka s klasickými českými knedlíky a dobře udělaným masem je tím, na co se nám dost často sbíhají sliny. Máte vlastní recept, který se u vás dědí z generace na generaci? Je něčím specifický? Jak se podle této receptury guláš zahušťuje?

Debaty o zahušťování

Dá se říct, že každá rodina má svůj vlastní recept na guláš. Různé variace se týkají jak úpravy masa, tak dochucení, ale velmi často i zahušťování omáčky. Nejčastěji se k zahušťování používá tmavá jíška, případně mouka rozkvedlaná ve vodě. V případě guláše se občas využívá možnost zahuštění kousky chleba, které se k němu opravdu hodí. V některých rodinách se guláš zahušťuje i strouhankou.

Je tu ale ještě minimálně jedna možnost – zahustit guláš brambory. Máte to vyzkoušené?

Zahuštění omáčky syrovým bramborem

Gulášová omáčka obvykle potřebuje trochu zahustit. Jakmile máme omáčku hotovou a necháme ji už jen provářet a měknout v ní maso, je čas vymyslet, jak ji zahustit.

Chceme-li zvolit trochu netradiční přístup, můžeme sáhnout po syrových bramborech. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a vhodíme je do hotové omáčky. Postupně nabobtnají a navážou na sebe tekutinu v omáčce, čímž její konzistence zhoustne, ale guláš zároveň nebude tak hutný, jako když do něj přidáváme mouku nebo výrobky z mouky.

Foto: Shutterstock

Zelenina jako ideální zahušťovadlo

K zahušťování omáček a mimo jiné i guláše se dá zelenina používat velmi často. Díky ní nejsou omáčky tak těžké a neobsahují mouku, jsou snadněji stravitelné. Kromě syrových brambor můžeme používat cuketu, která má skvělou vlastnost, že pokrm zahustí, ale není v něm cítit, neboť její chuť se ztratí ve výsledné chuti pokrmu. U guláše máme navíc možnost zahustit jej cibulí, která už je v samotném základu, takže se tato možnost dokonale nabízí.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jindra
Jindra
1 rok

Paní (nebo pan) Iris má co se týče vaření a receptů velmi rozumné a konzistentní komentáře. I s tím co patří do karbanátků jsem bezvýhradně souhlasil.

Iris
Iris
2 let

Podle vás tady je všechno špatně – ne – špatně je to, co je nedovařené nebo převařené, přesolené, překořeněné, spálené apod. – to, co špatně chutná a nejde to napravit.
Bramboru i chleba na dohuštění guláše jsem zkoušela a není to nic moc.
Pokud je gulášový základ udělaný správně, nepotřebuje příliš zahušťovat a ta trocha tmavé jíšky ve výsledku nic nezkazí.
Naučte se vařit – zatím tady jen opisujete nesmysly bůhví odkud.