V Německu dělají bramborovou kaši zvláštním způsobem. Chutná mnohem lépe než ta česká

Bramborová kaše je v Česku jednou z nejoblíbenějších příloh. Její textura i chuť jsou prostě neodolatelné. Jak připravují bramborovou kaši v Německu? Jsou brambory zdravé? A existuje někdo, kdo by je raději neměl jíst?

Recept na pravý kartoffelbrei

Co si nachystáme?

  • brambory
  • máslo (10-12 g másla na 100 g neloupaných brambor)
  • teplé mléko
  • sůl
  • mletý muškátový oříšek

Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Pak je dáme vařit do hrnce s neosolenou vodou, vaříme o něco déle, 30-45 minut. Brambory scedíme. K ještě teplým bramborám přidáme máslo, sůl, muškátový oříšek a teplé mléko. Nejprve rozmačkáme šťouchadlem na brambory, nakonec krátce rozmixujeme ručním mixérem. Podáváme k masovým pokrmům. Bramborová kaše vydrží v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny. Ohříváme ve vodní lázni, nemrazíme.

Jsou brambory zdravé?

Ano, ale nic se nemá přehánět. Brambory jsou významným zdrojem vitamínů C a B6, kyseliny listové a draslíku. Jejich slupka obsahuje antioxidanty a další cenné živiny. Brambory snižují krevní tlak a pomáhají nám hubnout.

Pozor na hranolky a chipsy

Když hovoříme o zdravotní prospěšnosti brambor, určitě nemyslíme hranolky a chipsy. Ty se sice z brambor vyrábějí, nicméně do zdravé zeleniny mají skutečně daleko. Podporují obezitu, nemoci srdce a cukrovku.

Kdo by neměl jíst brambory?

Pokud jsou vařené nebo pečené brambory tak zdravé, existuje vůbec někdo, komu jejich konzumace neprospívá? Ano, ale jde o výjimečné případy. Konzumaci brambor by se určitě měli vyhnout lidé s alergií na patatin, jeden z hlavních proteinů obsažených v bramborách. Omezit jejich příjem by pak měli také lidé s cukrovkou, protože brambory obsahují velmi hodně sacharidů.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Květa
Květa
2 měsíců

Bramborová kaše jak ji děláme my není vůbec špatná. Z oloupaných ,trochu osolených uvařených brambor sliji vodu, přidám máslo a šlehačem rozšlehám. Potom za stálého šlehání přidávám vlažné mléko a podle chuti dosolím.

Helena
Helena
2 měsíců

Nevím kde pisatelka bere své moudrosti, chudák její máma.Nevím jak vaří v Německu ale v šedesátých letech vedle v bytě bydlela německá rodina a kaši vařili každou chvíli s pár rozdíly.Uvařili jako my, rozmíchali cukrářskou metlou a kromě másla přidávali 1 žloutek (ne pokaždé) a někdy přimíchali spařený čerství hrášek nebo pokrájenou sekanou.Tak dobrou chuť a přestaňte z nás dělat blbce světového formátu.

j.kronika@seznam.cz
j.kronika@seznam.cz
3 měsíců

Moc by mě zajímalo v čem je ta kaše lepší. Vařím kaši čtyřicet let a nikdy jsem neslyšel, že by chuť brambor někdo zabil muškátovým ořechem. To už s bramborovou kaší nemá nic společného.

Sam Moravský kreativní komentátor
Sam Moravský kreativní komentátor
3 měsíců

A jak děláš bramborovou kaší ty, ty krávo Boršovská? Asi z prášku.

Martin Horáček
Martin Horáček
3 měsíců

Žiju v Německu už delší čas, a takhle kaši tady nikdo nedělá. A to se pohybuji po celém Německu. Vy jste novinářská špína, dobytek. Tohle může napsat jenom pinda.

Jirka horacek
Jirka horacek
3 měsíců

Ať táhne pisálek do Německa tam se.nají líp pisálky maminka asi neumí vařit

Milada Beránková
3 měsíců

No jo.Blbí Češi.Ani kaši to neumí.To nevím proč by měla ta německá chutnat mnohem lépe když je prakticky stejná.