Vaření rýže může být věda. Existují metody, které zajistí odplavení toxinů z těla

Vaření rýže má svá pravidla, která je třeba dodržovat, jinak může být pro naše zdraví dokonce škodlivá. Podívejme se, co obsahuje, jak ji připravovat a konzumovat.

Hnědá versus bílá rýže

Rýže natural je přírodní, nebroušená a neleštěná. Hnědá rýže má až 4x více vlákniny, 3x tolik vitamínů B6 a E, 2x více vitamínu B2, o 1/3 více vitamínu B3 a 2x více minerálů, hlavně hořčíku, fosforu, draslíku, selenu, zinku a více zdravých tuků. Jeprevencí proti vzniku rakoviny a Alzheimerově chorobě. Slupky rýže natural obsahují kyselinu fytovou, která brání vstřebávání vápníku a železa, proto byste ji občas měli střídat s jinou. Vaří se déle než bílá rýže, ale i tak je tvrdší.

Zkuste rýži Parboiled

Rýže Parboiled je vhodným kompromisem mezi bílou rýží a rýží natural, kterou do chlapů asi nedostanete. Upravuje se speciální technologií v tlakových nádobách, kdy se až 80 % cenných látek ze slupek pod tlakem protlačí do zrnek, pak se brousí a leští. Syrová je nažloutlá, po uvaření bílá. Při vaření absorbuje více vody.

Další druhy rýže

  • Basmati – považuje se za výjimečně kvalitní, má dlouhá zrna a oříškové aroma, na pokrmy indické kuchyně
  • Jasmínová rýže – podobá basmati, ale více se lepí, má žlutohnědou barvu a květinovou vůni, zejména na čínskou kuchyni
  • Arborio – na italské rizoto, má kulatá perličková zrnka, která se rozvařují na krémovitou hmotu, protože vstřebávají hodně vody
  • Carnaroli – bílá krátká zrnka se vařením ještě zakulatí, více vstřebává vodu a hodí se také hlavně pro přípravu rizota
  • Nišiki – na pravé suši, protože je velmi lepivá
  • Bhútánská rýžečervená rýže, má jemná zrnka, které mají už při vaření oříškovou vůni
  • Indiánská rýžedivoká rýže, přidává se do rýže basmati, nejde o rýži, dlouhá černohnědá semena americké vodní trávy, vysoký obsah vitamínů skupiny B

Pozor na obsah anorganického arsenu

Nesprávné vaření rýže může být pro zdraví nebezpečné. Rýžové plodiny způsobují výskyt anorganického arsenu, což může být po čase pro tělo toxické. I když se po konzumaci rýže neotrávíme, zvolte nejzdravější způsob přípravy, aby vám toxické látky proniklo do těla co nejméně.

Jak se zbavit posledních stop arsenu

Hnědá rýže obvykle obsahuje více arsenu než rafinovaná neboli bílá rýže. Použijte 5 dílů vody na 1 díl rýže, což sníží obsah arsenu o 50 %. Namočení rýže před vařením přes noc sníží obsah arsenu až o 80 %. Pokud obojí skombinujete a ráno vodu vyměníte, dostanete nejlepší způsob vaření rýže.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments